Kryssarklubbsmedlemmen Ann-Mari Brengdahl hade ingen större seglingserfarenhet när hon gav sig iväg ensam på en resa genom Europa. Ett äventyr som så småningom också blev en bok. I senaste På Kryss berättar hon vad som ..." /> Soloäventyr till sjöss | På Kryss Soloäventyr till sjöss | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Soloäventyr till sjöss

25 augusti, 2020 – 10.52 Kommentarer inaktiverade för Soloäventyr till sjöss
Soloäventyr till sjöss

Kryssarklubbsmedlemmen Ann-Mari Brengdahl hade ingen större seglingserfarenhet när hon gav sig iväg ensam på en resa genom Europa. Ett äventyr som så småningom också blev en bok. I senaste På Kryss berättar hon vad som fick henne att våga ge sig iväg.

I pressmeddelandet till din bok står det: ”Kan en 55-årig kvinna med endast en femdagars seglingskurs kasta loss och ge sig iväg genom Europa?”. Vad är svaret?
– Så klart hon kan! Det finns inget bättre sätt att lära sig på än att träna och jag har tränat på massor av nya saker. Innan jag åkte skaffade jag så klart nödvändiga certifikat och kunskap som kanalintyg och SRC. Dessutom uppfyllde jag en annan dröm på vägen, att bli fartygsbefäl klass VIII. Så jag hade åtminstone teoretisk kunskap!

Du sålde ditt företag för att ge dig ut sjön i ett halvår. Varför?
– Jag har alltid haft högpresterande jobb, de senaste åren som egenföretagare på segelskeppet Esperanza där jag drev restaurang och kulturscen. Fantastiskt roligt, men också ganska slitigt. Jag bestämde helt enkelt att ge mig själv ett upplevelseår. Det var ganska läskigt att lämna systemet och ”hänga löst” ett tag, men jag märker också hur mycket jag har utvecklats av mina äventyr och att det kan leda till annat positivt.

Hur var det att ge sig av ensam?
– Innan första slussen var det verkligen pirrigt! Jag hade knappt slussat innan och aldrig själv. Båten köpte jag året innan jag gav mig iväg och då fanns inte det här äventyret i tanken. Men jag längtade så mycket och då går det ju inte att sitta och vänta på att någon annan ska ha samma dröm, tid och möjlighet. Eller att ha den perfekta båten. Den som väntar på att allt ska falla på plats kommer aldrig iväg tror jag.

Soloäventyr till sjöss

Från Linköping till Nederländerna. Ann-Mari Brengdahl hade inga större erfarenheter av segling när hon gav sig iväg ensam ombord på sin 24-fotare Nano. Men det blev en inspirerande upplevelse, trots magsjuka, tappade mobiltelefoner, krock i Tyskland och åskoväder på Östersjön.