När vi umgås tätt ihop prövas relationerna. Både till sjöss och i land. Psykologen Anna Bennich menar att tydlighet och regler är det viktigaste för att minska konflikter. Du har skrivit om semester i stugan, men ..." /> Sommarstugan – familjens tryckkokare | På Kryss Sommarstugan – familjens tryckkokare | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sommarstugan – familjens tryckkokare

8 juni, 2021 – 11.08 Kommentarer inaktiverade för Sommarstugan – familjens tryckkokare
Skärmavbild 2021-06-08 kl. 14.44.58

När vi umgås tätt ihop prövas relationerna. Både till sjöss och i land. Psykologen Anna Bennich menar att tydlighet och regler är det viktigaste för att minska konflikter.

Du har skrivit om semester i stugan, men det kan väl appliceras även på båtliv?

– Javisst, eventuellt är båt förenat med ännu större risk för konflikter. I en båt finns det ju inte så många ställen att fly till. Såvida du inte ligger i hamn eller vill bli blöt…

Du jämför sommarstugan med en tryckkokare, men ändå gör vi om samma semestergrej år efter år. Varför?

– Haha, ja, för att det ofta är härligt också! För att det ju ändå är vår familj. Vi vill ge våra barn fina sommarminnen, kanske som vi själva hade det i båten eller stugan. Kanske är det också just stugan vi har att tillgå när semestern kommer. Ibland gör vi det för att vi lätt glömmer hur jobbigt det faktiskt var förra sommaren. Och för att vi tänker att det säkert blir annorlunda i år.

Vilka är dina egna erfarenheter av båtliv?

– Min exman är uppvuxen på segelbåt och vi seglade några somrar. Det var härligt ibland, men inte alltid. Jag kunde inte segla så han skötte båten medan jag satt med tre barn i knät och försökte lösa syskonbråk, tjat om när vi var framme och mellanmål bland flytvästar och sjökort. Den sista båtsommaren regnade och blåste det en vecka i sträck. Allt var blött och kallt och barnen missnöjda. Tre dagar innan semestern var slut nästan skrekgrät jag: ”Om vi inte vänder hemåt nu, alltså NU, så vill jag skiljas!” Vi åkte hem den gången.

Vilka är dina topp tre tips för bra stämning?

– Överenskommelser, tydligt nedskrivna. Kompromisser, ju fler vi är desto fler viljor. Att kunna kompromissa och ge med sig är ofta helt nödvändigt för att det ska fungera om man är många. Utvärdera – vad funkade bra den här sommaren?

Boktips!

”Sommarstugan: familjens tryckkokare”

Av Anna Bennich och Björn Öberg

Följ den fiktiva familjen Hallmar i 14 kapitel. Manusförfattaren Björn Öberg radar upp olika scenarion med en humoristisk tvist och psykologen Anna Bennich tipsar om hur du kan hantera dem. Garanterad igenkänningsfaktor om bland annat gränser, regler, förväntningar och konflikter.