Havstulpaner på båtskrovet kan öka bränsleförbrukningen dramatiskt. Nu har ett svenskt företag utvecklat en produkt, vars verksamma ingrediens är ett sömnmedel för hundar och katter, som gör att havstulpanerna inte får fäste. Marina organismer som sätter ..." /> Sömnmedel kan ersätta koppar i båtfärg | På Kryss Sömnmedel kan ersätta koppar i båtfärg | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sömnmedel kan ersätta koppar i båtfärg

27 oktober, 2020 – 09.26 9 kommentarer
Sömnmedel kan ersätta koppar i båtfärg

Havstulpaner på båtskrovet kan öka bränsleförbrukningen dramatiskt. Nu har ett svenskt företag utvecklat en produkt, vars verksamma ingrediens är ett sömnmedel för hundar och katter, som gör att havstulpanerna inte får fäste.

Marina organismer som sätter sig fast på båtskrovet är ett stort problem, det vet inte minst alla fritidsbåtägare som varje vår kämpar för att få bort havstulpanerna som satt sig under vattenlinjen. Göteborgsföretaget I-Tech, som sedan 2012 har stöttats av Energimyndigheten, har utvecklat produkten Selektope, en aktiv substans som etablerade färgtillverkare kan blanda in i sina egna produkter och på så sätt helt eller delvis kunna utesluta koppar. Det innebär att sjöfarten både kan minska sin bränsleförbrukning och förbättra miljön i världens hav.

Det verksamma medlet i Selektope är medetomidin, ett veterinärmedicinskt preparat som tidigare främst har använts som sömnmedel för hundar och katter. Hos havstulpaner är effekten dock inte sövande, istället påverkas deras förmåga att kunna fästa på båtars släta skrov.

Andra fördelar med medetomidin är att varken havstulpaner eller andra djur och växter skadas och att det bryts ned i vattenmiljön. Substansen är dessutom verksam i mycket låga doser under lång tid, ett enda gram Selektope kan ersätta 500 gram koppar.  

I dag har I-Tech samarbeten med de flesta stora färgtillverkare i världen. Bland annat med den japanska färgtillverkaren Chugoku Marine Paints, och det norska färgföretaget Jotun.

9 kommentarer »

 • Peter Mannerstråle skriver:

  Har testat detta med en prototypfärg.
  Funkar väldigt bra.
  Låg ett år i Camaret sur Mer med vår katamaran ca 200m från ostronodling.
  Inga snäckor men vi hade grön påväxt som tyvärr fick tas bort med scotch brit och plastskrapa.
  Tyvärr var färgen för mjuk så nu är hon upptagen i för ommålning.
  Selektop är godkänd för kommersiell trafik ej fritidsbåtar.
  Har inte sett om man tittar på att få det godkänt för fritidsbåtar.
  Tyvärr tror jag marknaden i Sverige/Östersjön är för liten men kanske för resten av världen.
  Vet ej heller hur de ska detektera att du har Selektop i din färg :-)

  /Peter

 • lennart falck skriver:

  Hej Färg med denna produkt finns inte för fritidsbåtar. Den saknar godkännande i Sverige. Ingen färgtillverkare har för avsikt att försöka få den godkänd i Sverige.
  Att försöka blanda in själv är inte tillåtet.
  Mvh/Lennart Falck

 • ronald jansson skriver:

  Joar….
  Selektoppad firre!!…..låter smaskens den tar vi på vår nästa segelmiddag!
  Ronald

 • lennart falck skriver:

  Hej
  Bara gammal skåpmat. Selektop är inte godkänd för fritidsbåtar i Sverige. För närvarande finns inget intresse från någon färgtillverkare att försöka få denna biocid godkänd. Det är inte tillåtet att själv blanda in något i sin färg, som skulle kunna verka som en biocid.
  Vidare saknas businescase
  Mvh/Lennart Falck

 • Bo Persson skriver:

  Fråga kan jag köpa denna produkt o blansa i själv. Jag har en ytepoxi seaboost overdrive som är hård slät o blank. Då skulle jag kunna lägga på ett lager till med detta i

  Mvh. Bosse Persson

 • Rickard Olssson skriver:

  1 gram medetomidin kostar på apoteket 25000:- vad skulle färg med medetomidin kosta tro?
  mvh Rickard

  https://www.apoteket.se/produkt/sedator-vet-injektionsvatska-losning-1-mg-per-ml-10-milliliter-injektionsflaska-236570/

 • Lena Alin skriver:

  Hej, oj vad intressant detta låter hur kommer jag i kontakt med detta företag för att testa i mer aggressiva vatten. Jag är intresserad av att testa detta medel, ligger i Las Palmas på Kanarieöarna. Kan ni förmedla denna önskan till företaget?
  Med vänlig hälsning,
  Lena Alin

 • Toli Fyrebo skriver:

  Var kan man köpa bottenfärg med selektope?

 • Joar Orefjärd skriver:

  Hur påverkas firrarna – somnar dom? Kanske bara att håva med stekpannan!
  Och efter måltiden – somnar den som ätit firren?
  /Joar