På kort tid har flera segelbåtar längs Spaniens och Portugals kuster råkat ut för aggressiva späckhuggare som i vissa fall har bitit av båtarnas roder. Seglaren Johannes Brandt berättar för Aftonbladet om attacken den 11 september. ..." /> Späckhuggare attackerar segelbåtar | På Kryss Späckhuggare attackerar segelbåtar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Späckhuggare attackerar segelbåtar

22 september, 2020 – 09.35 En kommentar
Späckhuggare attackerar segelbåtar

På kort tid har flera segelbåtar längs Spaniens och Portugals kuster råkat ut för aggressiva späckhuggare som i vissa fall har bitit av båtarnas roder.

Seglaren Johannes Brandt berättar för Aftonbladet om attacken den 11 september. Båten, en elva meter lång Hallberg-Rassy, befann sig på öppet hav när ett gäng späckhuggare plötsligt gick till anfall. Under några intensiva minuter attackerade de rodret 20 gånger och när de försvann hade båten förlorat all styrförmåga. När spanska kustbevakningen skulle bogsera båten i land dök samma späckhuggare upp igen. Båten knuffades så att den gled med sidan framåt vilket gjorde att bogservajern gick av. Väl i hamn väntade experter från CEMMA, en organisation specialiserad på marina däggdjur, för att undersöka båten. Det visade sig att rodret var trasigt och att det var stora bitmärken på kölen.

Johannes Brandts båt är inte den enda som råkat illa ut, men varför späckhuggarna plötsligt har blivit så aggressiva är fortfarande oklart. I dag finns det färre än 50 späckhuggare kvar i Gibraltarsundet och de lider av skador, svält och föroreningar, något som skulle kunna vara en förklaring till deras beteende.

En kommentar »

  • Mats Lundberg skriver:

    Jag läser om de aggressiva späckhuggarna i Gibraltar sund och längs Spaniens och Portugals kuster. Längs Frankrikes och Englands kuster påträffas tusentals döda valar av olika arter, tumlare, delfiner varje år. Det finns många vetenskapliga undersökningar, som belyser detta. man frågar sig varför de strandar. En hypotes är att de har blivit utsatta för lågfrekventa tryckvågor, som alstras av fartygens propellrar och ekolod, militära övningar med jakt på u-båtar med användning av starka ekolod. Även vindkraftverk placerade i havet eller på land nära kusten genererar lågfrekventa tryckvågor i luften och vattnet/marken. Lågfrekventa tryckvågor innehåller mycket energi och färdas fort – 340 m/s = 1200 km/t i luften och 1500 m/s = 5000 km/t i vatten. Det säger sig självt att t.ex.en delfin, träffas av serier av tryckvågor detta slags tryckvågor får skador aåväl ytliga som invärtes skador exempelvis i hjärnan och andra inre organ. Det finns vetenskapliga rapporter, som berättar om människor, som agerar oöverlagt och t.ex. begår självmord, under inverkan av lågfrekventa tryckvågor i luften 05 – 20 Hz så kallade infraljud. Försök med djur påvisar tydliga tecken på stress och förändrade beteenden under inverkan av infraljud. En fullt möjlig hypotes är att dessa späckhuggare har uppfattat att det är fartyg, som gör dem illa, och anfaller mindre båtar ungeför i deras egen storlem som de tror sig kunna rå på. Att infraljud från vindkraftverk kan medföra allvarliga hälsorisker för människor är allmänt känt i forskarvärden och har även fastslagits av WHO.
    Mats Lundberg