Rapporter om späckhuggare som attackerar fritidsbåtar längs kusten i Spanien och Portugal har ökat. Förra året drabbades ett 50-tal båtar. en av dem var finska Carissa. – Hela båten skakade, säger skepparen Raija Alapeteri. Raija Alapeteri ..." /> Späckhuggare attackerar | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Späckhuggare attackerar | På Kryss
Hem » Löpsedel

Löpsedel

Späckhuggare attackerar

15 februari 2022 – 15:46 5 kommentarer
Sighting of a Killer Whale

Rapporter om späckhuggare som attackerar fritidsbåtar längs kusten i Spanien och Portugal har ökat. Förra året drabbades ett 50-tal båtar. en av dem var finska Carissa. – Hela båten skakade, säger skepparen Raija Alapeteri.

Raija Alapeteri och hennes besättning i det finska nätverket Ocean Ladies var på väg från A Coruna i Spanien till Porto i Portugal. Det var en stillsam oktoberkväll ombord på Carissa, en Swan 441, när stämningen ombord plötsligt förändrades när de sex kvinnorna kände en kraftig stöt mot rodret. När de tittade ner i det mörka vattnet såg de en flock späckhuggare som cirklade runt båten och attackerade gång på gång under vattenytan.

Båtens manövreringsförmåga försvann nästan direkt. Rodret var ur funktion och ratten snurrade runt. Besättningen förstod direkt allvaret.

– Vi hade studerat instruktionerna från myndigheterna och övat på vad vi skulle göra. Därför tog vi genast ner seglen, stängde av all elektronisk utrustning och kontaktade myndigheterna via VHF-radio. Vi försökte också vara så tysta som möjligt för att inte ge späckhuggarna någon uppmärksamhet.

Efter knappt två timmar nådde den spanska sjöräddningen båten, men späckhuggarna gav först upp sina attacker mot rodret när Carissa närmade sig land. Båten hade förlorat 30 centimeter av rodret och styrvajern hade gått av. Det fanns också sprickor i roderaxeln.

Ingen vet med säkerhet varför späckhuggare, som själva är hotade, har börjat attackera båtar så ofta.

– Om coronapandemin bidragit till ökad båttrafik skulle det helt enkelt ha kunnat blivit för mycket för djuren, säger Inger Näslund, senior havsexpert på Världsnaturfonden.

Andra teorier är att späckhuggarna blivit påkörda eller störda av båtar på andra sätt och vill ge igen eller att det handlar om flockar av unga hanar som mäter sig mot varandra i en sorts lek. Men mest troligt kanske det är att fiskebåtarnas utkast av bifångst har minskat och att djuren känner sig snuvade på mat.

5 kommentarer »