Nu finns det kanske en förklaring till varför späckhuggare utanför Càdizkusten i Spanien attackerar mindre båtar. Det skulle kunna vara hämnd efter att ha misshandlats av fiskare. Även denna sommar har ett 30-tal båtar, främst mindre ..." /> Späckhuggare ger igen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Späckhuggare ger igen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Späckhuggare ger igen

14 september 2021 – 09:14 3 kommentarer
Bild: Adobe Petr

Nu finns det kanske en förklaring till varför späckhuggare utanför Càdizkusten i Spanien attackerar mindre båtar. Det skulle kunna vara hämnd efter att ha misshandlats av fiskare.

Även denna sommar har ett 30-tal båtar, främst mindre segelbåtar, fått rodret sönderslaget av späckhuggare. Valarna väljer framför allt modeller där propellern sitter långt från rodret så att de kan utföra sin hämnd utan alltför stora risker skriver Sydkusten.

Francisko Gil, direktör på marinbiologiska centret CICAM i Tarifa, har studerat späckhuggarna i området i många år och säger att många av dem har ärr som tyder på att de har misshandlats. Enligt honom är späckhuggare oerhört intelligenta och även tillgivna. När fiskare störs av späckhuggare som är ute efter samma tonfisk som de själva används ibland båtshakar och andra tillhyggen för att skada valarna. Francisko Gil förklarar därför späckhuggarnas aggressiva beteende mot båtar med att de ger igen för den misshandel de utsatts för.

Det stora antalet incidenter gjorde att hamnmyndigheten i Cádiz förbjöd alla båtar mindre än 15 meters längd att närma sig kusten vid Barbate fram till den 7 september i år.

3 kommentarer »

 • Mats Sjöberg skriver:

  Hur kan på kryss sprida info om att späckhuggare ’hämnas’. Var ligger nivån sant eller falskt. Är det djur eller människor?

 • Fredrik Billmark skriver:

  Jag seglade förbi bl.a. Cadiz i somras. Spanska kustbevakningen varnade oss för detta men hade en annan teori. Att det skulle vara så att späckhuggarna störs av oljud från större fraktfartyg och ger igen på mindre, för de mer
  hanterbara båtar. Kanske artikeln har färskare uppgifter?

 • Ingmar Ravudd skriver:

  Hej, för er som vill fördjupa er i ämnet är detta en bra presentation från Ruth en forskare från Madeira.
  https://youtu.be/AKwtzBUxBk8