Attacken mot segelbåten, som befann sig i Gibraltar sund mellan Marocko och Spanien, pågick i 45 minuter. Späckhuggarna lyckades göra hål i skrovet så att båten började sjunka, men besättningen räddades av sjöräddningen. Efter attacken den ..." /> Späckhuggare sänkte segelbåt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Späckhuggare sänkte segelbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Späckhuggare sänkte segelbåt

13 november 2023 – 10:02 5 kommentarer
Späckhuggare sänkte segelbåt

Attacken mot segelbåten, som befann sig i Gibraltar sund mellan Marocko och Spanien, pågick i 45 minuter. Späckhuggarna lyckades göra hål i skrovet så att båten började sjunka, men besättningen räddades av sjöräddningen.

Efter attacken den 31 oktober försökte Grazie Mamma II köra båten till hamnen Tanger MED i Marocko, men gick på grund vid inloppet till hamnen där sjöräddningen till slut lyckades undsätta besättningen.

Incidenten förvånar experter och marinbiologer eftersom späckhuggare normalt befinner sig i området för att fånga tonfisk mellan april och maj.

Enligt Bruno Díaz, marinbiolog vid The Bottlenose Dolphin Research Institute beror de många attackerna på att samma grupp unga späckhuggare attackerar rodret på segelbåtar för att utveckla sina jaktfärdigheter.

– Båtens rörelse gör att delfiner och späckhuggare blir nyfikna och dras till segelbåtar. De gillar att simma i båtens slipström, men att också utveckla jakttekniker då rodret är den del av båten som sitter djupast, säger Bruno Díaz till Antena 3.

Han menar också att attackerna kommer att öka eftersom barnen tar efter både sina föräldrars och jämnårigas beteenden. Hittills i år har 54 incidenter rapporterats i Gibraltar sund.

Mikael Ovegård, marinbiolog och medlem i Svenska Kryssarklubben Medelhavsseglarna, har gjort en presentation om späckhuggare som du hittar på YouTube. Det är en sammanfattning av aktuell officiell information om interaktioner mellan späckhuggare och segelbåtar. Se hela presentationen på Youtube här.

(Källa: Svenska Magasinet)

Stock.adobe.com

5 kommentarer »

  • Stefan skriver:

    Ibland så kommer attacken överraskande så du hinner inte agera innan rodret har brutits av.
    Ett exempel är en tysk båt som nattseglat och runt 8:30 sökte sig mot Nazare.
    De angreps överraskande ca 5 Nm från hamnen, inom några minuter var rodret avbrutet och flöt akter om båten så späckhuggarna kunde leka med det en stund innan de simmade vidare.

  • Janne Bjurström skriver:

    Prata med ditt försäkringsbolag om att satsa pengar på forskning om hur vi seglare kan avvärja späckhuggare (eng. Orcas). Det är många forskare som är engagerade i detta och gör en del kommentarer emellanåt på facebook mm. Nu är det vi seglare som testar olika metoder, t.ex. pinger(som fiskare använder för att undvika bifångst av delfiner(orcas är delfiner) och tumlare), sand, diesel, banka på metallrör, avfyra smällare. Orcas är fridlysta och får inte skadas. Officiella råd från forskare och spansk och portugisisk sjöräddning(om jag minns rätt) är att gå innanför 20m-kurvan och om man är hotad längre från land skall man köra därifrån så fort som möjligt (men späckhuggare kan simma i över 20knop kortare sträckor).
    Jag önskar att forskarna kan få möjligheter att testa och ta fram metoder och eller utrustning som får orcas att undvika båtar, oftast segelbåtar både lång-, och fenkölade. Tillämpad forskning på ett strukturerat, planerat sätt kan förhoppningsvis leda till säkrare resultat, med mindre risk för skador på djuren och säkrare segling, än om vi som nu är utlämnade till att seglare testar olika metoder, som inte alla är oskadliga för djuren.
    Försäkringsbolag bör kunna se en satsning på forskning som en investering, då dessa insidenter med orcas troligen kommer att öka, som det sägs i artikeln ovan. Kanske andra bolag kan intresseras också?

  • Magnus Sterky skriver:

    Späckhuggare och Delfiner anses vara de mest intelligenta djuren vid sidan av oss människor. De använder sig av ljud för att kommunicera och jaga, som superavancerade ekolod.
    Allt fler båtar och fartyg har med åren utrustats med alltmer avancerade ekolod och sonarer, och det anses att dessa stör valarna.
    Även om inte alla båtar använder eller har igång sina system, så är det ändå troligt att valarna med sin intelligens förknippar båtarna med oljudet, och upplever dem som fientliga och oönskade, och denna ”åsikt” sprider de mellan sig.
    (Jämför människans uppfattning av vargar – även de som inte personligen drabbas av dem har traditionellt bilden av att de är oönskade och ska bekämpas i alla lägen även då de inte akut hotar fåren)

  • Tor Melin skriver:

    Aftonbladets ledarsida känner glädje över att späckhuggarna attackerar båtar. Det kan vara av värde att känna till.

    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/0QJLEE/heja-spackhuggarna-som-forstor-lyxyachter

  • Peter Isaksson skriver:

    Hej

    I lumpen hade vi knallskott. En typ förvuxen kinapuff med ett plån som tändmekanism.

    Borde ingå ett antal i säkerhetsutrustningen.

    Går att tända och sedan slänga ner i vattnet och skrämma späckhuggarna med. Kanske…?

    P3

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar