Länsstyrelsen är på plats på Båtmässan i Göteborg för att berätta om invasiva arter. – Vi behöver allmänhetens hjälp att spana efter bland annat den otäcka havsspyan på kusten, säger Anna Dimming, marinbiolog på Länsstyrelsen i ..." /> Spana efter havsspya | På Kryss Spana efter havsspya | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Spana efter havsspya

6 februari, 2023 – 13.58 Ingen kommentar
Spana efter havsspya

Länsstyrelsen är på plats på Båtmässan i Göteborg för att berätta om invasiva arter. 
– Vi behöver allmänhetens hjälp att spana efter bland annat den otäcka havsspyan på kusten, säger Anna Dimming, marinbiolog på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

För att kunna visa hur de invasiva arterna ser ut, och hur man skiljer dem från andra arter, har hon och kollegorna med sig ett akvarium med några invasiva arter, bland annat den nyligen upptäckta havsspyan, eller filtsjöpungen som den egentligen heter.

Den hittades och blev bekräftad första gången i Kosterhavets nationalpark förra året. Den kan sprida sig snabbt, breda ut sig i täta bestånd och kväva andra arter genom att lägga sig som en filt, eller en spya, över dem.

– Vi vill gärna veta om den har spridit sig till andra ställen vilket den kan göra som fripassagerare på båtskrov. Vi hoppas att många båtägare, sportdykare, fritidsfiskare eller andra som vistas vid och i vatten kommer och pratar med oss i montern. Vet de hur invasiva arter ser ut kan de rapportera in om de ser dem i våra sjöar och/eller i havet, säger Anna.

rappen.nu kan man enkelt rapportera in misstänkta fynd till myndigheterna.

Länsstyrelsen hittar du i monter D06:33 på Båtmässan 4–12 februari. Förutom att lära ut om invasiva arter tipsar de om ett mer hållbart båtliv, vilka naturhamnar och naturreservat som är fina att besöka med båt och senaste nytt om fiskeregler.

Bildtext: Filtsjöpungen påminner om en spya och kan snabbt breda ut sig.

Pressbild

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar