När bränslepriserna skjuter i höjden är det många som funderar över hur man kan köra mer bränslesnålt. Eco-driving med båt kan minska bränsleförbrukningen med uppemot 40 procent.  Sweboat har spelat in en ny film som kommer att gå både i deras egna ..." /> Spara bränsle med eco-driving | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Spara bränsle med eco-driving | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Spara bränsle med eco-driving

21 juni 2022 – 10:17 En kommentar
Bild: Adobe tarasov_vl

När bränslepriserna skjuter i höjden är det många som funderar över hur man kan köra mer bränslesnålt. Eco-driving med båt kan minska bränsleförbrukningen med uppemot 40 procent. 

Sweboat har spelat in en ny film som kommer att gå både i deras egna och Upplev Båtlivets sociala medier under sommaren. På Upplev Båtlivets sajt finns även en kampanjsida med fler tips och råd. Dessutom kommer ämnet att lyftas under Sweboats egna mässor i sommar och av Sweboatanslutna handlare i branschen.

– Vi vill avliva myten att det är tråkigt att köra båt bränslesnålt, säger Mats Eriksson på Sweboat, båtbranschens riksförbund. Därför lanserar vi en kampanj om eco-driving som riktar sig både till nya på sjön, som kanske har blivit med båt under de senaste årens fritidsbåtsboom, och till mer erfarna förare som behöver fila på sin körning. 

Tänk på det här:

  • Använd dina sinnen när du kör! Lyssna på motorljudet, känn efter om båten går plant och glider på vattnet, titta på vattensprutet på sidan – det ska inte spruta längre fram än från den bakre tredjedelen av båtens längd.
  • Undvik att köra i 12 knop även om det är hastighetsbegränsningen. I det läget är det bättre att sänka farten.
  • Istället för att hela tiden ändra gaspådraget – arbeta med motortrim när du tar vågor och svänger.
  • Håll båtbotten ren.
  • Kör inte omkring med onödig last och lasta rätt (normalt i mitten på båten).

Läs mer på upplevbåtlivet.se och hjälp till att sprida budskapet!

En kommentar »

  • Adam Hansson skriver:

    Om man seglar kan man minska bränsleförbrukningen med uppemot 100%, och att segla bränslesnålt är inte det minsta tråkigt. Det borde inte vara bränslepriserna som begränsar användandet av nöjesfordon som skitar ner utan samvetet …