Stormen Dennis förra veckan ställde inte bara till oreda, den återbördade också ett försvunnet skepp till land. Ett övergivet handelsfartyg som flutit vind för våg sedan hösten 2018 strandade till slut i södra Irland. Besättningen på ..." /> ”Spökskepp” spolades upp i Irland | På Kryss ”Spökskepp” spolades upp i Irland | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

”Spökskepp” spolades upp i Irland

25 februari, 2020 – 14.30 3 kommentarer
”Spökskepp” spolades upp i Irland

Stormen Dennis förra veckan ställde inte bara till oreda, den återbördade också ett försvunnet skepp till land. Ett övergivet handelsfartyg som flutit vind för våg sedan hösten 2018 strandade till slut i södra Irland.

Besättningen på det tanzaniskflaggade lastfartyget Alta räddades i oktober 2018 av amerikansk kustbevakning i sydöstra Bermuda. Vid den tidpunkten hade fartyget flutit okontrollerat över 200 mil under 20 dagar efter ett strömavbrott, skriver Dagens Nyheter. Den tropiska stormen Leslie gjorde det omöjligt att bogsera fartyget och ett efterföljande guyanskt bogseringsförsök avbröts av en kapning, men även kaparna övergav det obrukbara skeppet.

Sedan dess har Alta rört sig fritt. Innan hon dök upp i Irland siktades hon senast av den brittiska örlogsflottan mitt ute på Atlanten i september. Troligen har fartyget sedan kommit hela vägen upp från Afrikas kust, väst om Spanien och England, för att slutligen landa i Cork County i Irland. Planen nu är att undersöka Altas tillstånd och försöka förhindra att högvattnet för ut henne till ännu en resa till havs.