När Stadshuset i Stockholm invigdes 1923 anordnades en Stadshusregatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar på Riddarfjärden. Hundra år senare är det dags igen för spännande seglingstävlingar och prova-på aktiviteter.   Stadshusregattan pågår 16–18 juni. I kappseglingen med ..." /> Stadshusregattan återuppstår efter 100 år | På Kryss Stadshusregattan återuppstår efter 100 år | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Stadshusregattan återuppstår efter 100 år

12 juni, 2023 – 09.53 Ingen kommentar
Stadshusregattan återuppstår efter 100 år

När Stadshuset i Stockholm invigdes 1923 anordnades en Stadshusregatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar på Riddarfjärden. Hundra år senare är det dags igen för spännande seglingstävlingar och prova-på aktiviteter.  

Stadshusregattan pågår 16–18 juni. I kappseglingen med klassiska träbåtar deltar även nyare
båtar byggda enligt gammal tradition. Åskådarna får också se dagens sprintformat när Women on Water intar Riddarfjärden i sportigare, mindre kölbåtar som seglas av en besättning på fyra till fem personer.

En speaker finns på plats för att guida och förklara det som händer på vattnet. Varje delsegling tar cirka 10–12 minuter och domare dömer kappseglingen direkt från vattnet. 
Före och efter tävlingarna går det att titta på båtarna när de ligger förtöjda vid de 150 meter långa pontonerna som läggs ut från Norr Mälarstrand. Här kan man kan också läsa och lära mer om segling förr och nu.

Under helgen finns det också en rad prova på-aktiviteter för stora och små vid Stadshusregattans pontonbrygga. Ta en tur på vattnet, antingen med skeppare eller på egen hand i en eldriven jolle. Det är också Sverigepremiär för elcykel på vattnet. För den som inte vill riskera att bli blöt går det att prova på att segla på land också, med hjälp av Virtual Reality eller i en simulator.

Läs mer om Stadshusregattan här.

Bildtext: Prisbordet tillhörande Stadshusregattan juni 1923.

Bild: Erik Holmén/Digitala Stadsmuseet

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar