Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

”Stäng av motorn och njut!”

24 november 2016 – 14:55 En kommentar

Delfiner och större valar är en allt vanligare syn i svenska vatten. I dagarna har en sadeldelfin hälsat på båtar i Bohuslän och ett par flasknosdelfiner, som varit uppe i höjd med Hudiksvall, är numera stationära i Östersjön.
– Stäng av motorn och njut av mötet, uppmanar Svante Lysén, Göteborgs naturhistoriska museum.

– Förekomsten av mat är viktigare än vattnets temperatur för om delfinerna ska välja att komma till våra vatten, säger Svante Lysén vid Göteborgs naturhistoriska museum.
– Det har varit mycket makrill och mycket sill under sommaren och beståndet av valar har ökat generellt, så chanserna att flockar eller individer ska söka sig hit ökar.

Rapporteringen av valobservationer från fritidsbåtar, fiskare och andra har ökat de senaste åren. Tidigare var tumlare och vitnosdelfin de enda stationära valarna, men i dag hälsar sadeldelfiner, öresvin (också kallade flasknosdelfiner), knölvalar, späckhuggare och vikvalar på under sommarhalvåret.

– En knölval observerades så långt norrut som i höjd med Hudiksvall förra året, berättar Svante Lysén.
– Flasknosdelfiner har varit en bit norrut i Östersjön under somrarna och ett par tillbringade förra vintern vid nordtyska kusten och är nu kvar vid Stora Bältbron.

BILD: RICKARD RUNDGREN BJÖRK

Sadeldelfiner kan väga uppåt 235 kilo, men vanligare är vikter på drygt 100 kilo. Arten förekommer allt oftare i svenska vatten, men förökar sig inte här. BILD: Rickard Rundgren Björk

På tisdagen fick besättningen på räddningsfartyget Dan Broström besök av en sadeldelfin utanför Käringön i Bohuslän.
– Vi var på väg hem efter en bordningsövning när delfinen simmade fram och lekte kring båten, berättar sjöräddaren och instruktören Rickard Rundgren Björk.
– Sedan följde den med in i hamnen på Käringön och fortsatte att hoppa runt och leka. Den såg ut att må bra.

Svante bedömer att det är samma delfin som flera hummerfiskare stött på de senaste veckorna. Bland annat utanför Klädesholmen.
– Det är mer sällsynt ju kallare det är, men förmodligen vet den var den ska ta vägen om det är för lite mat eller för kallt i Skagerrak, säger Svante Lysén.
– Att det är en ensam individ kan bero på att vi ändå befinner oss i ytterområden för de här djuren. Sannolikheten att de är sjäva ökar, men om det är självvalt eller inte vet vi inte. Sadeldelfiner förekommer i flockar om tusental på andra håll, men alla observationer i svenska vatten är av enstaka djur.

Vitnosdelfinen har varit stationär i svenska vatten länge och är den delfinart som trivs bäst i kallare vatten. Den ses ända uppe vid Spetsbergen.

Även den stora delfinarten späckhuggare syns numera längs Bohuskusten varje sommar.
– En flock är återkommande vet vi tack vare att en hane med avbruten ryggfena setts under flera år. De följer makrillen och kommer hit i juli, säger Svante Lysén.

Men vad ska man tänka på när man får besök därute av en delfin eller större val?
– Njut av mötet! Det finns alltid en risk att de kan skadas av propellern så stäng gärna av motorn, tipsar Svante Lysén.
– Det kan höja upplevelsen att det är tyst och lugnt. Att de väljer att hälsa på båtar och i hamnar handlar faktiskt om lek och att roa sig.

LÄS MER: Rapportera observationer till nätverket valar.se som drivs av bland andra Göteborgs naturhistoriska museum.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

, , ,

En kommentar »

  • olof malmlof skriver:

    Seglat, kört motorbåt och även vattenskoter många gånger med delfiner kring mig. Det är otroligt vilken precision de har och det verkar oerhört sällsynt att de träffas av propellern. På vattenskotern lade de sig helt intill den på båda sidor och flera framför i planande fart. Började ”dansa” framför fören. Stannade jag höll de avstånd, drog jag på kom de tillbaka! :-)