Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Stena Match Cup avgjort – Björn Hansen kung av Marstrand

4 juli, 2015 – 16.27 Kommentarer inaktiverade för Stena Match Cup avgjort – Björn Hansen kung av Marstrand
World Match Racing Tour - Stena Match Cup Sweden 2015 || 2015-07-04,  Marstrand, Sweden || © Copyright 2015 || Robert Hajduk - WMRT || All Rights Reserved ||

Björn Hansen och hans Nautiska Racing efter segern. Bild: Robert Hajduk

Ja, det blev en seger till. Återigen är Björn Hansen kung av Marstrand. Och slog därmed också rekord i antal raka segrar i Stena Match Cup Sweden.
– Det är inte klokt. Det är otroligt, vi är så jäkla glada, säger Björn Hansen.

På grund av lätta vindar avgjordes finalen i bäst av tre matcher istället för bäst av fem. Björn Hansen och hans Nautiska Racing visade att det visst går att briljera en tävling rakt igenom och till och med vinna mot världstvåan Ian Williams, som för övrigt inte förlorade en enda match fram till semifinalen.

– Jag är så stolt över att få segla med killarna i laget. Jag, Mattias och Gustav börjar känna varandra bra efter de här åren och vi har fått in Nils och Fredrik den här veckan och det har gått otroligt bra. Välsmort piano brukar man säga och det har det verkligen varit, säger Björn Hansen.

Först finalmatchen blev enkel för Ålandsbon. Det definitiva avgörandet kom när Hansen lyckades sätta ett straff på Williams i en intensiv start. Hansen och hans Nautiska Racing tog snabbt ledningen och kunde ohotat ta hem den första poängen. Andra flighten blev jämnare men Hansen tog återigen kommandot efter starten. Williams kom tillbaks på det andra varvet och utmanade svensklaget under spurten som ändå lyckades hålla undan fram till mållinjen.

Att Björn Hansen och Ian Williams möts i finalen på Stena Match Cup Sweden har blivit en klassiker på Marstrand. Tre gånger har rivalerna mött varandra, innan dagens final med varsin seger. Efter 2-0-vinsten idag leder Hansen – och tar även ledningen i antal raka segrar i Stena Match Cup Sweden. Den australiensiska seglingslegendaren Peter Gilmour vann på Marstrand 1997, 1998 och 1999 men nu har Björn Hansen slagit hans rekord genom att vinna tävlingen fyra år i rad. I tisdags belönades Björn Hansen med en prestigefylld plats i tävlingens Hall of Fame, där seglingsikoner som Pelle Petterson och Peter Gilmour finns. Idag hyllades han och laget av åskådarna på klipporna.

– Alla ska ha en stor applåd av oss. Publikens stöd blir som en sjätte man ombord. Det värmer i hela kroppen när man hör folket från klipporna.

Tycker du att du förtjänar att vara i Hall of Fame nu då?

– Jag tycker nog fortfarande man kan diskutera det. Kanske lite mer motiverat nu när man har fyra vinster istället för tre.

Ian Williams var besviken efter ytterligare en finalförlust mot Björn Hansen.

– Ett stort grattis till Björn och hans lag. Det är tråkigt att förlora men detta är ändå ett bra resultat för mitt lag Team GAC Pindar i världscupen, säger Ian Williams.

Kampen om tredjeplatsen gjordes upp mellan Keith Swinton och Taylor Canfield, som slutade med vinst åt Keith Swinton från Australien. I Swintons lag ingår två svenskar – Anders Dahlsjö och Olof Lundgren.

redaktion@pakryss.se

, , ,