Nu är det klarlagt att det är tre stora stenar som har orsakat vårens grundstötningar norr om Bondökanalen i Piteå. Stenarna är dessutom för tunga för att flyttas. Piteå kommun anlitade dykare för att se vad ..." /> Stenar bakom grundstötningar | På Kryss Stenar bakom grundstötningar | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Stenar bakom grundstötningar

6 juli, 2021 – 09.46 Kommentarer inaktiverade för Stenar bakom grundstötningar
Bild: Adobe Capturing

Nu är det klarlagt att det är tre stora stenar som har orsakat vårens grundstötningar norr om Bondökanalen i Piteå. Stenarna är dessutom för tunga för att flyttas.

Piteå kommun anlitade dykare för att se vad som orsakade problemet och resultatet av undersökningarna är nedslående skriver Piteå-Tidningen.

– Vi har hittat tre stora stenar. Vi har provat att flytta dem med hjälp av en stor båt, men det går inte, säger Jenny Axelsson, avdelningschef vid Kultur, park och fritid.

Stenarna har märkts ut med bojar och det går att passera om man håller sig innanför, men det gör också att farleden nu är väldigt smal. Den största stenen är 4,5 kubikmeter och väger runt åtta ton och måste kanske sprängas enligt Ulf Forsberg, skärgårdsansvarig på Piteå kommun.

På Piteå skärgårds Facebooksida finns nu en kartskiss utlagd tillsammans med en varning. Enligt inlägget framgår det också att stenarna troligen har följt med isen, något som tyder på att stenar skulle kunna bli ett återkommande problem framöver.

Stenarna är framför allt ett problem för större segelbåtar och Bondö Marina, som driver hamnen, är bekymrade. 

­– Vi har efterfrågat om de har någon åtgärdsplan, men inte fått veta något. Att bara märka ut med bojar räcker inte, säger ordförande Ulf Westerberg.

Genrebild.