Det vilar mängder av bortglömda örlogsvrak runt om i Stockholms skärgård. Nu ska de kartläggas i ett rekordstort forskningsprojekt vid Stockholms universitet. Regalskeppen Vasa och Kronan känner många till, men de allra flesta örlogsfartyg som av ..." /> Stockholms glömda vrak kartläggs | På Kryss Stockholms glömda vrak kartläggs | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Stockholms glömda vrak kartläggs

22 februari, 2021 – 14.25 En kommentar
Stockholms glömda vrak kartläggs

Det vilar mängder av bortglömda örlogsvrak runt om i Stockholms skärgård. Nu ska de kartläggas i ett rekordstort forskningsprojekt vid Stockholms universitet.

Regalskeppen Vasa och Kronan känner många till, men de allra flesta örlogsfartyg som av olika skäl förlist ligger anonymt kvar på botten av Östersjön. Leos Müller, professor vid historiska institutionen på Stockholms universitet, säger till Dagens Nyheter att vraken utgör ett stort och i många fall outforskat och världsunikt material.

I forskningsprojektet ”Den glömda flottan” ska historiker, etnologer och marinarkeologer kartlägga och dokumentera de vrak från åren 1450 till 1850 som finns outforskade på havets djup. Projektet sträcker sig över sex år och är ett samarbete mellan Centrum för maritima studier vid Stockholms universitet och Statens maritima och transporthistoriska museer.

En kommentar »

  • Ulrik skriver:

    Hej en snygg bild, men vilseledande i Östersjön finns varken dessa fiskar eller koraller. Det skulle vara fint, men ännu bättre om författaren lärde sig lite mer om havet vi älskar att segla på.