Båtmotortjuvarna tar sig allt längre ut i Stockholms skärgård, även till öar som inte är bilburna. För ett tag sedan stals till exempel fyra båtmotorer på Husarö. Annika Eriksson, tillförordnad ansvarig för båtsamverkan Region Stockholm, ..." /> Stölder av båtmotorer i skärgården | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Stölder av båtmotorer i skärgården | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Stölder av båtmotorer i skärgården

25 januari 2022 – 09:50 En kommentar
Bild: Adobe Aleksei

Båtmotortjuvarna tar sig allt längre ut i Stockholms skärgård, även till öar som inte är bilburna. För ett tag sedan stals till exempel fyra båtmotorer på Husarö.

Annika Eriksson, tillförordnad ansvarig för båtsamverkan Region Stockholm, säger till tidningen Skärgården att det är solklart att tjuvarna är båtburna.

– Vi har fler brott på öarna än vi har haft förut där man är väldigt överraskad. Är det så att det här är ett nytt modus som de fortsätter med måste båtägare och företag på öarna vara mer på tårna.

På Arholma stals flera båtmotorer i december och stölder har även inträffat på Gräskö. Samtidigt har Sjöpolisen efterlyst några stulna, större aluminiumbåtar, som de misstänker har använts vid andra stölder i skärgården. Den ena båten hittades innan jul utan motor, den andra är i skrivande stund inte återfunnen. Med större båtar kan gärningspersonerna röra sig på ett annat sätt och smälter in bättre. 

Polisen har tillsammans med bland annat båtklubbar, appen Coboats och försäkringsbolag dragit i gång Larmkedja Roslagen Båtsamverkan. Arbetet har precis påbörjats och ett antal öar är representerade, men inte de långt ut.

– Vi har ingen samverkan där alls, säger Annika Eriksson som gärna vill att öar längre ut ska höra av sig och koppla sig till larmkedjan.

En kommentar »

  • Henrik Eriksson skriver:

    Jättetrist för dem som drabbas, jag känner stor sympati med dem och jättetrist att regeringen/ar inte gör något åt problemet som har funnits så länge. Sverige är ett smörgåsbord för kriminella och de få som grips får inte kännbara straff.