Arbetet med att renovera Göta kanal påbörjades 2016 och vinterns största projekt sker i Motala och Söderköping. Hittills har över en halv miljard investerats i Göta kanal 2.0, det största renoveringsarbetet sedan kanalen byggdes. Arbetet vid Motala Gamla Verkstad ..." /> Stora vinterarbeten på Göta kanal | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Stora vinterarbeten på Göta kanal | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Stora vinterarbeten på Göta kanal

17 november 2020 – 12:00 Kommentarer inaktiverade för Stora vinterarbeten på Göta kanal
Stora vinterarbeten på Göta kanal

Arbetet med att renovera Göta kanal påbörjades 2016 och vinterns största projekt sker i Motala och Söderköping.

Hittills har över en halv miljard investerats i Göta kanal 2.0, det största renoveringsarbetet sedan kanalen byggdes. Arbetet vid Motala Gamla Verkstad är i full gång och till sommaren blir den 240 meter långa och renoverade kajen en ny gästhamn i Göta kanal. Den nya kajen förses både med belysningspollare och elförsörjning. I den så kallade lagunen på kanalens norra sida färdigställs även en ny gästhamnsbrygga med laddstolpar för elbåtar.

I Söderköping är markförhållandena svåra och sträckan mellan Tegelbrukets sluss och Söderköpings gästhamn är inget undantag. På denna sträcka om 1,5 kilometer återställs kanalprofilen till samma djup och bredd som den en gång var.
– År av erosion har lett till att material rasat ner i kanalen och att vi endast haft fullt djup i en smal ränna i mitten, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.

I projektet ingår även renovering av den 260 meter långa gästhamnsbryggan vid Söderköping sluss för att göra den bredare än den nuvarande.