I senaste numret av På Kryss berättar författaren Stefan Edhe om hur den egna långseglingen har inspirerat delar av handlingen i boken Varvet. När var du ute på segeläventyr? – För 13 år sedan snurrade ekorrhjulet för ..." /> ”Stormen kom med i boken” | På Kryss ”Stormen kom med i boken” | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

”Stormen kom med i boken”

5 april, 2022 – 09.14 Kommentarer inaktiverade för ”Stormen kom med i boken”

I senaste numret av På Kryss berättar författaren Stefan Edhe om hur den egna långseglingen har inspirerat delar av handlingen i boken Varvet.

När var du ute på segeläventyr?

– För 13 år sedan snurrade ekorrhjulet för fullt. Jag drev företag och min fru forskade och arbetade som barnläkare. Vi älskar båda att segla och träffades faktiskt under Gotland Runt. Under en semester i Kap Verde blev Ellinor irriterad över att det blåste hela tiden. När jag påtalade att det var den vinden som drev segelbåtarna över till Karibien frågade hon om vi inte borde använda den! Vi bestämde ett datum när vi skulle ge oss ut på en långsegling, 15 juni 2012, och kom i väg tre dagar senare och var ute i tre år.

Vad har kommit med i thrillern?

– Mötet med Kunaindianerna och stormen i Karibiska havet med väldigt hårt väder. Jag använde också vår erfarenhet från en annan segling mellan Fiji och Vanuatu som vi gjorde direkt efter stormen Pamela under tiden som en ny orkan började byggas upp. Men det är en annan historia!

Varför valde du att handlingen skulle utspela sig på ett varv?

– Jag ville skildra företagandet i en båtmiljö. Ett varv kan finnas i decennier eller gå i konkurs vid första lågkonjunktur. Med ett varv kunde jag skapa utmaningar som jag kände igen och bäst av allt – jag kunde rädda varvet från konkurs på slutet.

Om du var en av karaktärerna i boken, vem skulle du välja och varför?

– Jag känner nog starkast för huvudpersonen Lena, dottern som ärver Varvet. Hon är empatisk, modig och uthållig och vågar bryta mot de normer som företagsvärlden odlat i hundra år. Hon vill dessutom lära sig nya saker, det är nog därför jag vill vara som henne.

Vilken är din häftigaste seglingsupplevelse?

– Från Galapagos till Fatu Hiva, Marquesas. Det var nog den längsta sträckan utan land,

3 000 sjömil som var oerhört harmoniska.

Blir det fler böcker…

– Vem vet? I så fall blir nog mer historier med ett bestämt syfte.

… eller fler långseglingar?

– Nja, som läget är nu kan vi konstatera att vi hade en fruktansvärd tur som kom i väg utan pandemier och annan oro. Men det sägs att efter tio år börjar det klia på allvar!

Varvet

När Arne Sehlén, ägare till Nämndö båtvarv, dör av hjärtinfarkt under en joggingtur blir det kaos. Nya båtmodellen Discovery ska lanseras, men varvet står utan en riktig ledare. Kampen för att rädda familjeföretaget utspelar sig både till havs och på kontoret.