Nu startar Vasamuseet en insamling som vänder sig till allmänheten, donatorer och sponsorer som vill hjälpa till att bevara skeppet Vasa för framtiden. Skeppet behöver en ny stöttning för att inte sjunka – igen. Skeppet Vasa ..." /> Stötta renoveringen av Vasaskeppet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Stötta renoveringen av Vasaskeppet | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Stötta renoveringen av Vasaskeppet

18 december 2023 – 10:51 Ingen kommentar
Stötta renoveringen av Vasaskeppet

Nu startar Vasamuseet en insamling som vänder sig till allmänheten, donatorer och sponsorer som vill hjälpa till att bevara skeppet Vasa för framtiden. Skeppet behöver en ny stöttning för att inte sjunka – igen.

Skeppet Vasa är ett världsunikt kulturarv som lockar över en miljon besökare från hela världen till Vasamuseet varje år. Vasamuseet står nu inför stora utmaningar då den stöttning som Vasa i dag ligger i måste bytas ut, eftersom den skadar skeppet och skapar deformationer i skrovet på grund av att skeppets trä är försvagat. Dessutom lutar skeppet svagt åt babord och behöver därför också rätas upp.

Projektet Stötta Vasa handlar om att ge skeppet en ny och mer ändamålsenlig stöttning. Det baserar sig på många års forskning i kombination med ett stort engagemang och nytänkande.

– Vi behöver hjälp med att finansiera den nya stöttningen – museets största utmaning sedan bärgningen och konserveringen. Det här är ett extraordinärt projekt som vi inte klarar att finansiera helt själva, säger Jenny Lind, museichef för Vasamuseet. Därför söker vi nu donatorer och sponsorer som kan hjälpa oss att rädda och bevara skeppet för framtida generationer. Alla gåvor vi får in går oavkortat till den nya stöttningen och vi är tacksamma för alla bidrag, stora som små.

Vasamuseet lever helt på egna intäkter, framför allt biljettintäkter. Men de räcker inte till för att både finansiera den nya stöttningen och samtidigt driva och utveckla museet och bedriva forskning på den nivå som behövs.

Den nya stöttningen består av en ny yttre stödvagga och ett inre skelett, båda i stål. Den utgår från hur Vasa är konstruerat, och att stöttorna placeras där det är bäst för skeppet. Den kommer se till att skeppet behåller sin befintliga form och att skrovets rörelser bromsas så att risken för sprickbildningar minskar.

Många av de nya stödbenen kommer hamna på punkter där golvet inte kan bära tyngden. Därför ingår även i projektet att förstärka golvet i Vasamuseets skeppshall.
Ambitionen är att monteringen av den yttre stödvaggan ska påbörjas under andra kvartalet 2024 och målet är att vara klar till 2028, lagom till skeppet Vasas 400-årsdag. Det finns inga planer på att stänga museet under tiden bygget pågår, däremot kommer arbetet att ta paus under sommaren.

Hjälp till att stötta Vasa

På Vasamuseets webbplats finns information om hur alla som vill kan stötta Vasa genom att swisha en gåva och hur man kontaktar museet vid större donationer eller företagssamarbeten. Gåvorna går oavkortat till Vasas stödstiftelse Vasa Rediviva som vidareförmedlar samtliga donationer till projektet Stötta Vasa.

Läs mer och ge ett bidrag.

Pressbild

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar