Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Sven Yrvind på väg med Exlex

5 juni, 2018 – 15.41 En kommentar

I onsdags startade Sven Yrvind sin resa mot Nya Zeeland med sin nära sex meter meter långa Exlex. Snart en vecka senare hälsar en nöjd Sven att ”moralen är hög” ombord.

En dag innan tidplanen, i onsdags, startade Sven Yrvind sin långsegling från Irland till Nya Zeeland. Båten Exlex bogserades ut på öppet vatten utanför Dingle på södra Irland där Sven Yrvind hissade segel i nära stiltje. När vinden väl kom började Exlex göra fart västerut och har sedan ett par dygn snittat 2–3 knop söderut. På måndagen skickade Sven ett par korta hälsningar via satellit:
”Hälsningar från havet. Experimentriggen fungerar fantastiskt. Platt läns utan vindroder eller gummiband.”
Riggen består av två råsegel och ett storsegel, men den sammanlagda segelytan är drygt fyra kvadratmeter. Två roder i aktern går att justera från kabinen eller på däck.

Sven siktar mot Nya Zeeland som han hoppas nå inom cirka 300 dagar. Ombord finns mat för minst ett år, men någon mer exakt tidplan finns inte för själva långfärden. Att segla nonstop är inte heller avgörande för den här resan, har Sven berättat tidigare och han är inte främmande för att gå in till land längs vägen. Bland annat lockar ön Tristan da Cunha som han besökt tidigare.

Sven Yrvind

Exlex rigg har tre master som kan skotas från kabinen. Bild: Beppe Backlund

Maten ombord ska räcka i minst ett år. Vatten finns för någon månad i dunkar, men Sven räknar framförallt med att samla in regnvatten.

Sven planerar redan för nästa långfärd och har med sig en trämodell av den större planerade båten som heter Next Design och som ska utvecklas under den pågående färden.

Soloseglaren meddelar även att ”moralen är hög ombord” och att han är glad att höra att intresserade kan följa hans väg via karttjänsten på webben. Exlex är utrustad med ais, klass B.

Här på pakryss.se kommer Sven Yrvinds och andra långfärdsseglares positioner att uppdateras på en världskarta från och med juli.

LÄNK: Yrvinds egen sajt med uppdaterad position

Sven Yrvind

Riggen sticker upp över dyningen på Atlanten utanför Irland. Bild: Beppe Backlund

Yrvind

På Yrvind.com kan man följa Sven Yrvinds position.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,

En kommentar »

  • Björn Ejdervall skriver:

    Hej! EN kort hälsning.
    Hoppas att segling ska gå bra och hälsan ska stå dig bi.
    Ha det gott!
    Björn