Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Svensk J-båt

27 oktober, 2010 – 09.00 En kommentar

Svea 1 kan bli Sveriges första J-Class Yacht. Det är gamla ritningar från början av förra århundradet – eller närmare bestämt från Tore Holm i Gamleby 1937 för America’s Cup, som har återupptäckts och som nu verkar bli verklighet.

Runt 20 J-Class båtar ritades mellan 1930 och 1937. Av de tio som byggdes på 1930-talet, , sex i Amerika och fyra i Storbritannien, har endast tre överlevt; Endeavour, Velsheda och Shamrock V. De övriga såldes som skrot för att ge material till krigsindustrin under andra världskriget.

Idag har ett antal replikor byggts, bland annat Ranger, Rainbow, Hanuman och den senaste Lionheart som kom 2010 som alla seglar i dag byggda från modifierade ritningar från omrkirng 1930-talet.

Svea planeras att bli en uppgraderad version av Tore Holms återfunna ritningar, av många ansedd som en av de vackraste J-Class som någonsin ritats. De nya ritningarna står under överseende av holländaren Andre Hoek, som precis byggt Lionheart. Svea kommer att bära segelnummer JS 1 för att hedra hennes svenska rötter. Ett konsortium bestående av tre svenska och tre holländska ägare planerar nu att bygga henne.

Tore Holm hade tänkt Svea som en tävlingsbåt för America’s Cup och Tores ursprungliga filosofi kommer att bli viktiga nu när båten äntligen kommer att byggas 80 år efter att hon ritats. Modern datateknik har räknat fram att Sveas skrov kommer att vara en av de snabbaste av alla J-Class när hon om några år sjösätts.

Fakta Svea 1:

  • Längd 41.50 m
  • LWL 26.55 m
  • Bredd 6.40 m
  • Djup 4.57 m
  • Segelarea 704 m2

(Fakta från bland andra Claasen Jachtbouw i Holland)

En kommentar »