En kastvind gjorde att svensken Anders Gustafssons båt kapsejsade mitt under kvalseglingen till Americas Cup. Besättningen blev tvungen att skära sig loss men alla klarade sig oskadda. Olyckan inträffade i vattnen utanför Auckland i Nya Zeeland. ..." /> Svensk nära att sjunka i Americas Cup | På Kryss Svensk nära att sjunka i Americas Cup | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Svensk nära att sjunka i Americas Cup

26 januari, 2021 – 14.08 2 kommentarer
Svensk nära att sjunka i Americas Cup

En kastvind gjorde att svensken Anders Gustafssons båt kapsejsade mitt under kvalseglingen till Americas Cup. Besättningen blev tvungen att skära sig loss men alla klarade sig oskadda.

Olyckan inträffade i vattnen utanför Auckland i Nya Zeeland. Båten American Magic, som är värd 670 miljoner kronor, fick ett stort hål i skrovet skriver Aftonbladet. Den förre kanotstjärnan Anders Gustafsson skriver på Facebook att det gick undan i 65 knop som högst. Skepparen Terry Hutchinson menar att det kommer att bli en kamp mot klockan för att försöka återinstallera all elektronisk utrustning inför kvalregattans semifinaler som startar senare i veckan.

Paul Larsson, med båten Vestas Sailrocket 2, satte 2012 världsrekordet i hur snabbt en segelbåt kan segla vid Walvis Bay i Namibia. Han kom då upp i hela 68,01 knop under en 500 meter lång sträcka vilket motsvarar 125 kilometer i timmen. Tvåa på listan är Robert Douglas som med en kiteboard seglade en 500 meter lång sträcka i en hastighet av hela 55,65 knop. Rekordet för segling på 500 meter med så hög hastighet som möjligt är ett av de mest eftertraktade rekorden att slå.

 

2 kommentarer »

  • Peter B Larsson skriver:

    Varför är de här hastighetsrekorden så eftertraktade? Ligger det någon forskning i detta som kan komma andra till del? Eller är det bara en elit som roar sig? De enorma kostaderna sticker onekligen ut mot ens egen seglings-situation, nämligen att försöka behålla sin gamla 38-fotare trots en låg pension.

    Peter B Larsson

  • Arne Inglingstad skriver:

    De glemte å slippe ut storseilet når de endret kurs, derfor tippet de rundt.
    Har ikke sett hastigheter over 50 Kn, og jeg har sett alle seilasene på YouTube 😀❤️⛵️