Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Podd: Sveriges mesta långseglarfamiljer

7 mars 2017 – 11:51 Kommentarer inaktiverade för Podd: Sveriges mesta långseglarfamiljer

På Kryss har träffat två av Sveriges mesta erfarna långseglarpar, Linda och Ludvig Hammarberg och Eric Boye och Birgitta Boye Freudenthal, för att ta del av deras erfarenheter av långsegling med barn. Sammanlagt har paren seglat ett par varv runt jorden som barnfamiljer och långseglingen har blivit en livsstil för både vuxna och barn.

Varför ger sig en barnfamilj iväg på långfärd i flera år? När är det som härligast och finns det tillfällen när man ångrar sig? Hur har resan påverkat familjerna, barnen och paren? Och vad säger de rutinerade långseglarna till en barnfamilj som i dag lockas av livet till havs? Det är några frågor som besvaras i den sjätte På Kryss-podden som spelades in ombord på Linda och Ludvig Hammarbergs 40-fots ketch Mary af Rövarhamn på Marstrand.

Eric Boye och Birgitta Boye Freudenthal träffades på båtklubben hemma i Lomma 1979. Sedan dess har de seglat på kortare och längre långturer. Att familjen växte till en barnfamilj minskade inte seglingsintresset. Efter långfärder från Skåne till bland annat England och Frankrike tog Eric och Birgitta med sig sina två barn på ett års segling till och i Medelhavet. Då hette båten Ariel III. När det tredje barnet hade kommit och båten bytts till en 50-fots stålbåt, Ariel IV, gav sig familjen iväg på en sväng runt jorden under åren 1998 till 2001. I dag seglar Birgitta och Eric fortfarande jorden runt med Ariel IV och befinner sig i mars 2017 på Filippinerna.

Linda och Ludvig Hammarberg seglade första gången tillsammans i Ludvigs sexmeters Havsfidra från Madeira till Azorerna. En tuff resa som ändå gav mersmak och när äldsta barnet så småningom Lovis föreslog att familjen, precis som Pippi, skulle segla till Kurrekurreduttön såg föräldrarna sin chans att gör verklighet av drömmen. 2010 kastade familjen loss i västerled med Tabar-öarna, som antas vara förlagan till Astrid söderhavsö, som målet för resan. Men efter besöket på ögruppen utanför Papua Nya Guinea fortsatte resan västerut och familjen kom hem till Sverige på hösten 2014. I dag bor Hammarbergarna i hus på Marstrand, men är förmodligen den barnfamilj i Sverige som tillbringar mest tid på vattnet tillsammans. Mary ligger hundra meter från bostaden och där träffade På Kryss chefredaktör Johan Boström de två paren för att prata om att segla långt med barn.
Podden finns även på Itunes och andra podcast-plattformar.

LYSSNA: Att långsegla med barn [På Kryss-podd nr 6]
LÄS MER: Eric Boyes och Birgitta Boye Freudenthals sajt Ariel IV
LÄS MER: Linda Hammarbergs blogg om livet med Mary af Rövarhamn

 

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,