När nyblivne kryssarklubbsmedlemmen Jonas Landstedt skulle ta hem sitt Blocketfynd la han in de blå bojarna på vägen ner i sjökortet. Han planerade allt – utom hur han egentligen skulle köra båten. Våren 2020 var det ..." /> ”SXK-bojarna blev min livlina” | På Kryss ”SXK-bojarna blev min livlina” | På Kryss
Hem » Medlemsprofilen, Ombord

Medlemsprofilen   Ombord

”SXK-bojarna blev min livlina”

30 mars, 2021 – 11.22 En kommentar
”SXK-bojarna blev min livlina”

När nyblivne kryssarklubbsmedlemmen Jonas Landstedt skulle ta hem sitt Blocketfynd la han in de blå bojarna på vägen ner i sjökortet. Han planerade allt – utom hur han egentligen skulle köra båten.

Våren 2020 var det äntligen dags att förverkliga båtdrömmen. Jonas Landstedt sålde sin motorcykel och började leta båtar på nätet samtidigt som han tog förarintyg och gick SCR-kurs. Till slut hittade han den perfekta båten, en Winga 87.

Enda kruxet var att den låg i Hallstavik och Jonas bor i halländska Slöinge. Planen var att segla hem skutan med en vän, men ingen av dem hade någon större erfarenhet.

– Vi var ute och provkörde båten en timme, det var i princip det enda jag hade seglat tidigare förutom när jag var ute med en kompis för fem år sedan. När jag frågade om det inte var svårt att segla sa han: ”Nej, det är bara att dra lite i snörena och få upp seglen, sedan åker man.”

När han planerade resan dök det upp ett erbjudande på Facebook om att kryssarklubbsmedlemmar fick 25 procents rabatt på Göta Kanal. Det lät bra tyckte Jonas även om han aldrig hade slussat tidigare, men med hjälp av Youtube kände han sig ändå redo. Dessutom hittade han information om SXK:s blå bojar och tänkte att det ju måste vara enklast att lägga till där.

– När det väl var dags att ta hem båten var min första tanke ”vad sjutton har jag gett mig in på?!”

Första dagen till havs beskriver han som ett töcken. Därför var lyckan stor när de kom till sitt första stopp i Stärbsnäsviken och såg att SXK:s bojen var ledig. Två veckor och 460 sjömil senare kom de fram till hamnen i Falkenberg utan att ha råkat ut för några större incidenter under vägen.

– Jag är själv lite imponerad över hur bra det gick. Det var garanterat på grund av all planering och Kryssarklubbens bojar!

En kommentar »