Karolina Martinson har ett lite ovanligt yrke. Hon är tångdykerska och skördar tång till restauranger. I senaste På Kryss berättar hon både om sitt yrke och sin nya kokbok där tång förstås spelar huvudrollen. Var dyker ..." /> ”Tångtacos är framtidens fredagsmys” | På Kryss ”Tångtacos är framtidens fredagsmys” | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

”Tångtacos är framtidens fredagsmys”

24 maj, 2022 – 09.46 Kommentarer inaktiverade för ”Tångtacos är framtidens fredagsmys”
Bilder: På Kryss nr 3–22, s 10 ”Hallå där Karolina Martinson”.

Karolina Martinson har ett lite ovanligt yrke. Hon är tångdykerska och skördar tång till restauranger. I senaste På Kryss berättar hon både om sitt yrke och sin nya kokbok där tång förstås spelar huvudrollen.

Var dyker du efter tång?

– Vintertid dyker jag oftast på Styrsö där vi bor. Längre fram på våren blir det också en del skördande i närheten av Käringön och Klöverön. Jag söker mig alltid långt ut mot öppet hav där havet är friskt och i rörelse.

Varför är just tång din passion?

– Jag funderade över varför tång sågs som något besvärligt och äckligt som skulle bort, luktade illa och fastnade i propellern. Jag undrade om det fanns något vi hade glömt, något gömt guld i gruset. Jag älskar känslan av att hitta något som är en resurs i det andra ser ner på.

Är tång framtidens ingrediens?

– Absolut! Dels är det en mångsidig, god, vacker och näringstät råvara, dels spelar den en viktig roll i havet. Tång rensar vattnet från övergödning, renar luften från koldioxid och bidrar till minst 40 procent av luftens syre över hela jorden. Tångodling kräver dessutom varken konstbevattning eller konstgödning, allt den behöver får den av vattnet och solen.

I boken finns recept på tångtacos – hur smakar det egentligen?

– Jättegott! Det borde alla prova att göra ute på klipporna under båtsemestern. Plocka rörhinna, skölj den väldigt noga i minst tre sköljvatten med havssalt och krama ur allt vatten. Massera sedan in maizena och havssalt i tången. Linda rörhinnan runt små bitar av fisk eller halloumi och stek i rejält med neutral olja. Varva med dina favoritgrönsaker i ett tortillabröd med en god, kall sås.

Vilken tångrätt är din egen favorit?

– Jag använder så gott som alltid smulad tång, oftast sockertång, i matbröd, pajer, pannkakor och småkakor. Förutom fina näringsämnen och bakegenskaper ger det både sälta och umami.

Boktips!

Plocka tång & strandväxter: Recept och tillagning

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson

Dyk ner i havets skafferi och lär dig allt om hur du skördar, förvarar, torkar och tillagar tång och strandväxter. Tångdykerskorna Karolina och Linnéa tycker att tången borde ha en självklar plats på tallriken och bjuder på 70 inspirerande recept.