Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Test: 5 navigationsappar – Seapilot

20 februari, 2013 – 22.05 En kommentar

Seapilot är ett initiativ från svenska Trueheading och Stockholm Radio.

Jag får säga att ingen annan app har fått mig att svära så mycket som Seapilot. Den har tvingat mig att ladda om alla sjökort tre gånger – två av dessa gånger har jag redan varit ute på sjön när jag upptäckte att alla tidigare nedladdade sjökort var borta och vad det innebär att ladda ner 214 MB över en dålig GSM-uppkoppling en bit från stan. Dessa båda gånger räddades turen av att jag också hade andra sjökort och kunde fortsätta färden. Seapilots supporttjänst säger att det ska gå att komma förbi detta, men jag lyckades inte.

I grunden är idén med att uppdatera sina sjökort väldigt bra. För 289 kronor om året får man alla uppdateringar från Sjöfartsverket (samma som i UFS). Men uppdateringarna kräver WLAN och när man redan är ute på sjön är det försent, vilket jag alltså upptäckte.

Seapilot har annars flera fördelar. Den främsta är att man använder Sjöfartsverkets S-57 databas till de vektoriserade sjökorten och man använder, så vitt jag kan se, standardsymbolerna från Kort 1 utan att hitta på egna som till exempel andra tillverkare av digitala sjökort har gjort.

AIS funktionen kräver mobiltäckning, men det har fungerat bra längs kusten och jag upplevde bara en cirka 12 sekunders fördröjning mellan uppdateringarna när jag provade denna i 30 knop på en sjöräddningsbåt. AIS uppdaterar olika beroende på hur fort ett mål rör sig och hur fort det girar. Nattläge. Även Seapilot kan koppla upp sig direkt till Facebook, vilket dock inte är testat. Kommer troligen under våren till Windows 8 och så småningom till Android, men exakt när vill man inte gå ut med.

Sammanfattning: Seapilot har mest utvecklade funktioner däribland AIS visning när man har mobiltäckning, men jag fick problem med en popup-ruta om att jag skulle uppdatera mina sjökort som jag inte lyckades ta mig förbi, även om det sägs ska gå att klicka bort den och fortsätta använda sina gamla sjökort.

Storlek program: 7,5 MB, sjökort  214 MB

Pris: 399 kr för appen + 289 kronor/året för sjökort

Mer info: Seapilot.se

En kommentar »

 • Peter Wallgren skriver:

  Märkliga händelser du råkat ut för..
  Jag använder SeaPilot sedan två år och är grymt nöjd!

  Att uppdatera sjökort ute i skärgården är naturligtvis mindre bra. Jag uppdaterar innan jag sticker ut, det är ju fördelen med att ha navigeringen i en iPad!!
  Gränssnitt och användarvänlighet är helt outstanding jmf med övriga motsvarigheter på marknaden.
  Sitta i soffan hemma och lägga upp rutten inför seglingen. Köpa till sjökort och spara rutter enkelt och intuitivt! Toppklass!
  Mycket nöjd!

  Peter