Det finns en del att tänka på när det gäller flytväst. Viktigast är dock att den sitter på när du trillar i menar Björn Green i Tekniska kommittén som ansvarar för Stockholmskretsens flytvästträffar. Det sägs ofta ..." /> Testa västen inför sommaren | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Testa västen inför sommaren | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Testa västen inför sommaren

15 juni 2021 – 09:44 Kommentarer inaktiverade för Testa västen inför sommaren
Testa västen inför sommaren

Det finns en del att tänka på när det gäller flytväst. Viktigast är dock att den sitter på när du trillar i menar Björn Green i Tekniska kommittén som ansvarar för Stockholmskretsens flytvästträffar.

Det sägs ofta att flytvästar är en billig livförsäkring. Och det stämmer. Nästan hälften av de som drunknat i samband med att ha fallit överbord skulle ha klarat sig om de hade använt flytväst.

– Tyvärr är det alldeles för vanligt att västarna ligger i båten istället för på dem som sitter i den. Då är det bättre att låta dem ligga i bilen så att man tar på sig flytvästen så fort man kommer till hamnen, säger Björn Green. Det är fler som ramlar i vattnet när båten ligger still, i gäst- eller naturhamn, än under gång.

I och med att uppblåsbara västar har blivit allt populärare har många kretsar utbildningsträffar där de visar hur du kan kontrollera och serva din flytväst för att öka säkerheten.

– Det har visat sig att uppemot sju procent av västarna som medlemmarna kommer in med inte skulle ha fungerat om de hamnat i sjön. Det vanligaste felet är att kolsyrepatronen gängar ur och då blåser västen inte upp sig när du hamnar i vattnet.

Det gäller också att dubbelkolla att kolsyrepatronen är laddad. Se också över att ingenting läcker eller har börjat rosta. Provbada gärna med din flytväst, oavsett typ, för att se hur du flyter och hur det fungerar att simma.

– Det kostar några hundralappar att provbada med uppblåsbara västar, men en gång bör man i alla pröva, säger Björn.

Ha heller aldrig jackan knäppt över din uppblåsbara väst. Skulle du hamna i vattnet gör den knäppta jackan att du bara kan andas ut, inte in, vilket gör att du svävar i akut livsfara. När det gäller storlek på flytvästen är det bättre att gå efter passform än exakt viktangivelse. Västen ska sitta stadigt, men bekvämt, och inte glida omkring på kroppen. Satsa också gärna på en väst med inbyggd säkerhetssele där det går att koppla livlinan.

Många av dagens västar saknar grenband, men det finns att köpa som tillbehör. Även om det kan kännas obekvämt är det en livräddare om du hamnar i sjön eftersom det håller västen på plats och gör att du får bra flytläge.