Tistlarnas fyr, som har varit aktiv sedan 1905, får nu en välbehövlig upprustning av Sjöfartsverket. Men det är något av en utmaning eftersom öarna saknar både el och färskvatten. Tistlarnas fyr ligger på Yttre Tistlarna och ..." /> Tistlarnas fyr renoveras för miljoner | På Kryss Tistlarnas fyr renoveras för miljoner | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Tistlarnas fyr renoveras för miljoner

7 augusti, 2023 – 11.07 Ingen kommentar
Tistlarnas fyr renoveras för miljoner

Tistlarnas fyr, som har varit aktiv sedan 1905, får nu en välbehövlig upprustning av Sjöfartsverket. Men det är något av en utmaning eftersom öarna saknar både el och färskvatten.

Tistlarnas fyr ligger på Yttre Tistlarna och är en av Göteborgs skärgårds sydligaste öar. Fyren har en lång historia bakom sig och Jakob Olofsson, byggprojektledare på Sjöfartsverket, är glad att renoveringen äntligen blir verklighet.

Underhållsbehovet är stort, plexiglaset i lanterninen har inte hållit tätt, vilket har gjort att det läckt in massor av vatten och att fukten har ätit sig in i delar av byggnaden. Eftersom öarna saknar el och färskvatten har Sjöfartsverket utöver verktyg och arbetsmaterial även behövt se till att det finns byggbodar, mat, toaletter, vattentankar, särskilda duschvagnar och elverk på plats. 

När arbetet står klart i slutet av sommaren ska fyrbyggnaden ha fått både nyputsad fasad och restaurerad lanternin. Eftersom byggnaden var i så dåligt skick har den övre balkongen försvunnit. Kostnaden för renoveringen ligger på runt fem miljoner kronor.

– Det som fascinerat mig under de år jag arbetat med detta, är hur många människor som är extremt engagerade i fyrar. De vill bevara kulturarvet och är måna om att fyrarna ska skötas och se bra ut, säger Jakob Olofsson.

Bild: Sjöfartsverket

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar