Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Toppseglarna samlas för Lysekil Women’s Match

5 augusti, 2016 – 07.18 Kommentarer inaktiverade för Toppseglarna samlas för Lysekil Women’s Match
LWMSylvanLeBerre

Bild: Dan Ljungsvik/LWM

En kvarts miljon kronor och värdefulla poäng i WIM Series står på spel när världens bästa matchracinglag drabbar samman i Lysekil nästa vecka. Camilla Ulrikkeholm Klinkby är mångårig världsetta och femfaldig segrare i Lysekil Women’s Match. Den 8-13 augusti i år återkommer hon ännu en gång till favoritvattnen på den svenska västkusten, för att säkra sin sjätte raka titel.
– Jag skulle ljuga om jag påstod att vi inte tänker vinna igen, men lite oroligt är det förstås. Det kan ju nästan bara bli värre än de senaste fem åren, om vi inte skulle prestera på topp, kommenterar danskan.

I fjolårets tävling seglade Ulrikkeholm Klinkby final mot amerikanskan Stephanie Roble, som senare tog revansch för andraplatsen i Lysekil genom att segla hem totalsegern i hela den världsomspännande damserien i matchracing, Women’s International Match Racing Series. Roble är en av få kvinnliga skeppare som seglar på heltid, och även hon har accepterat inbjudan och kommer till årets Lysekil Women’s Match med sitt Epic Racing Team.
– Vi kappseglar i en lång rad olika klasser och inte enbart matchracing. Alla dagar vi spenderar på vattnet gör oss mer konkurrenskraftiga i WIM Series, menar Roble.

Svenska Anna Östling från Göteborgs Kungliga Segelsällskap ligger i nuläget två på världsrankingen. Även Östling har den senaste tiden vidgat vyerna utanför matchracingen.
– Vi blandar många olika typer av segling, för att bli ännu bättre i samarbete och flexibilitet. Det är väldigt kul och en riktig motivationshöjare. Vi vill ju fortfarande utvecklas maximalt, och nya båtar ger oss också en kick, skrattar hon, och poängterar att Lysekil Women’s Match är årets höjdpunkt.
– Så fort tävlingen är färdig längtar vi i ett helt år tills det är dags igen. Lysekilstävlingen är absolut den bästa vi har, och det är en ynnest att få vara en del av den action som utspelar sig på vattnen vid Släggö.

Strax utanför topp-tio på världsrankingen hittar vi stockholmstjejen Sanna Häger, som kommer till årets evenemang i Lysekil med en delvis ny konstellation ombord. Därför ligger fokus i lagets uppladdning på att få till en samtrimmad besättning. Sparrade av ett tiotal unga tjejlag på hemmavattnen, prioriterar de att få mycket tid i båt.
– I år ska vi ge de bästa besättningarna en hårdare match än i fjol, lovar Häger, och ser fram emot att få komma tillbaka till Lysekil för andra året.

Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match, tycker det känns positivt för svensk segling att flera yngre besättningar knackar på dörren, samtidigt som hela världseliten mangrant sluter upp i den bohuslänska seglingsmetropolen.
– Det är ett kvitto på att vi har lyckats idrottsligt och att vi fokuserar på rätt saker. Det idrottsliga har alltid stått i centrum, samtidigt som vi vet att tjejerna uppskattar hela omhändertagandet och uppmärksamheten runt tävlingen, avslutar Holmdahl White.

Skeppare som tävlar i Lysekil Women’s Match 2016 (världsranking i parentes):
Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN (1)
Anna Östling, SWE (2)
Caroline Sylvan, SWE (4)
Pauline Courtois, FRA (5)
Stephanie Roble, USA (6)
Marinella Laaksonen, FIN (7)
Sanna Häger, SWE (15)
Lotte Meldgaard, DEN (16)
Alexa Bezel, SUI (22)
Johanna Bergqvist, SWE (30)

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 8-13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,