Vilka är dina tre favorithamnar i Sverige och varför? – Den första jag tänker på är naturhamnen vid Ostholmen, Möja. Där har Skärgårdsstiftelsen en fantastisk bastu, sopmaja och dass. Ön är liten, men underbar och har ..." /> Tre snabba frågor: Möt Anna Mourou Lange, kvinnan bakom She Captain – nätverket för kvinnor som älskar sjön! | På Kryss Tre snabba frågor: Möt Anna Mourou Lange, kvinnan bakom She Captain – nätverket för kvinnor som älskar sjön! | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Tre snabba frågor: Möt Anna Mourou Lange, kvinnan bakom She Captain – nätverket för kvinnor som älskar sjön!

13 juli, 2020 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för Tre snabba frågor: Möt Anna Mourou Lange, kvinnan bakom She Captain – nätverket för kvinnor som älskar sjön!
Anna Mourou Lange, kvinnan bakom She Captain

Vilka är dina tre favorithamnar i Sverige och varför?

– Den första jag tänker på är naturhamnen vid Ostholmen, Möja. Där har Skärgårdsstiftelsen en fantastisk bastu, sopmaja och dass. Ön är liten, men underbar och har för mig klassisk skärgårdsvegetation med granitklippor och tallar. Ett perfekt stopp för att få barn glada med upptäcktsfärder och mamma glad med bastu.

Sen älskar jag Utklippan i Blekinge skärgård. Det är en kul hamnbassäng att manövrera i även om det kan vara trixigt under högsäsong vilket jag ju gillar. Det är bra övning för nervositeten vid tilläggning. Ön har några söta små hus där fyrvaktaren bor, är charmigt fin och så förstås ytterskärgårdens vackra kala klippor.

Som nummer tre blir det Björkskär i mellersta skärgården. Där ligger man vid en brygga i en väldigt grund liten vik. Här finns bastu så klart, härliga klippor att vandra på och så vacker utsikt så långt ut i skärgården. Det är ett magiskt lugn på dessa tallfria öar där horisonten lockar med äventyr.

Vad måste du alltid ha med dig ombord?
– Saltlakrits till mig och kakor, böcker och spel till barnen. När jag seglar med barnen är mitt fokus att de ska lära sig att älska segling. Att upplevelserna ska vara så mysiga som möjligt så jag får med dem ut även som tonåringar. Så jag har med mig saker som maximerar mys i alla lägen. Bäst är mys på däck under en filt och läsa bok med dem samtidigt som vi lyxar med kakor.

Och så sjökort så klart. Plotter är fusk!

Dela med dig av ett seglarminne som har etsat sig fast hos dig?
– Det finns så många starka minnen både från barndomen och från de senaste åren med She Captain när vi har seglat tillsammans med allt från 40 till 130 tjejer både i Sverige, Medelhavet och Karibien. Men det minne som dök upp nu var från igår. Det blåste hårt, cirka 15 m/s, när vi gick yttervägen från Möja till Sandhamn. Det är en liten segelbåt och dag tre av årets segling med båda barnen som bara har seglat katamaran de senaste åren. Det började luta, barnen blev lite rädda och regnet kom. Vi satte på oss fulla seglarställ och jag tog med dem upp på fördäck mot deras spontana vilja. Stora vågor sköljde över däck och överraskade oss stundtals så pass att vi fick en kallsup. Men oj vad roligt de tyckte att det var! All rädsla var som bortblåst. Min 8-åring stod i fören med lycklig äventyrsblick och jag och min 5-åring satt vid masten och myste.

Sen tittar hon på mig och säger: ”Mamma, jag är så glad att du är bra på att segla så att jag kan få såna här äventyr i stormigt väder, det här är mitt favoritväder mamma!”

Jag blev så lycklig av hennes ord att saltstänket i ansiktet blandades med mina söta tårar.

Segling är bara bäst. Stillhet utan att vara still. Äventyr och mys samtidigt. Ha en fin sommar där ute!

Följ Anna på Instagram där hon heter @annamourou