Det är återigen dags för ett modigt gäng folkkära svenskar att ge sig ut på sitt livs seglats och att för egen hand och utan följebåt ta sig de 2 700 nautiska milen över Atlanten.  Resan ..." /> Tuffare segling i nya Över Atlanten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Tuffare segling i nya Över Atlanten | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Tuffare segling i nya Över Atlanten

20 september 2022 – 10:04 8 kommentarer
Pressbild.

Det är återigen dags för ett modigt gäng folkkära svenskar att ge sig ut på sitt livs seglats och att för egen hand och utan följebåt ta sig de 2 700 nautiska milen över Atlanten. 

Resan mellan Gran Canaria och Karibien beräknas ta 18 dagar och förväntas bli tuffare än tidigare säsonger då besättningen ska segla en mindre båt. Allt behöver skötas manuellt, utrymmena är trängre och det finns ingen kock. Det ställer höga krav på alla medverkande i form av segling, samarbete och hushållning. 

Till sin hjälp har gruppen två vaktkaptener och skeppare Gunnar ”Gurra” Krantz, en av Sveriges mest erfarna seglare som tävlat internationellt i över 30 år. 

– I år blir det segling ”på riktigt” – inga elvinschar, inga rullfockar och vi har heller ingen kock ombord. Det finns också väldigt begränsat med diesel på båten vilket innebär att vi inte ska använda motorn i lätt vind. Det kommer helt enkelt bli tuffare, deltagarna kommer behöva vara väldigt närvarande och försöka bli ett med vad de ska göra. Jag tror det kommer gå bra, deras inställning är på topp, det verkar vara ett härligt gäng med hjärtat på rätta stället, säger Gurra Krantz. 

Skådespelaren Linus Wahlgren har drömt om att få göra en långdistanssegling och ser verkligen fram emot att koppla bort allt annat och bara vara här och nu ute på havet.

– Jag tror det kommer bli en ordentlig rehab för hjärnan. Jag har alltid gillat Över Atlanten väldigt mycket och är jätteglad över att kunna vara med och göra den här resan.

I På Kryss nr 3–22 berättar Linus Wahlgren mer om sina erfarenheter till sjöss.

Artisten Casper Janebrink, från dansbandet Arvingarna, är också taggad även om han aldrig har seglat längre än till Danmark tidigare.

– Det har varit en dröm att få göra en längre segling. Jag har alltid älskat havet och lite seglarkunskaper har jag, fast det var längesedan jag fick praktisera det. Jag hoppas det blir en rolig, äventyrlig och fartfylld resa med många skratt och minnen för livet

Faktaruta:

Över Atlanten 2022

Årets deltagare är artisten och låtskrivaren Casper Janebrink, tv- och dansprofilen Ann Wilson, artisten Loreen Talhaoui, programledaren Erik Ekstrand, skådespelaren Linus Wahlgren och före detta fotbollsspelaren Kenneth Andersson. Säsong 4 av Över Atlanten sänds på discovery+ och i Kanal 5.

8 kommentarer »

 • Anna-Karin jeppsson skriver:

  Jag har sett alla säsonger som har gått av över altanen. Jag tycker att dom fick jobba lite mera denna omgång som gick nu än vad dom fick göra dom andra omgångarna som har varit och nu får dom göra allt själv och det är så det ska vara och tycker att dom har omgångarna som har varit här det varit för lätt för dom som har varit med. Det har varit roligare denna omgången med dessa personer för då har dom fått göra allt själv och så ska det vara när man seglar inte ha med sig kock. Alla måste kunna hjälpa till på en segelbåt. Jag själv får min pappa har en segelbåt men jag tycker inte om att segla och har aldrig gjort det någon gång för jag kommet ju från en fiskasläkt om man så säger min farfar var ålafiskaren och min morfar var fiskare lite gran. Mer

 • Linda jangenteg skriver:

  hej
  jag tycker att det är så spännande och följa varje vecka
  och hur det hanterar olika moment
  där ute på Atlanten
  lycka till på er resa

 • Stefan skriver:

  Sänds tisdagar på Discovery plus, gratis 7-8 dagar efter sändning.
  Vi streamar mha gratis optionen ;-)

 • Thomas skriver:

  Det är alltså denna båten de seglar

  https://boatsector.com/boats/53878/nautor-swan-601-racing/

 • Reidar skriver:

  Har TV-sändningarna redan börjat?
  Vilka dagar / tider sänds det?

 • Jonas skriver:

  Många som skriver på olika saiter. Att de inte har någon följebåt med. Stämmer detta?
  Dumt misstag att de inte kollade reserv storen att alla delar var med. Sådan miss får man inte göra.
  Eller är det bara bluff.För att programmet skall bli med spännande?.

 • Mikael Petersson skriver:

  Det är en Nautor Swan 601 Racing de seglar. Båten heter s/y Lorina registrerad i Frankrike, reg:FRA1895.
  Skrov i kolfiber, byggd 2004

 • Marie-Louise skriver:

  Är det någon som vet vad det är för båtmodell dom seglar?