Vid 12-tiden i lördags började en 28 fot lång motorbåt brinna fem sjömil söder om Blå Jungfrun i Kalmarsund. När larmet kom in var båten redan övertänd och Sjö- och flygledningscentralen hann endast få båtens ..." /> Två båtbränder i lördags | På Kryss Två båtbränder i lördags | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Två båtbränder i lördags

4 augusti, 2020 – 08.59 En kommentar
Foto: Mats Ryde / Sjöräddningssällskapet

Vid 12-tiden i lördags började en 28 fot lång motorbåt brinna fem sjömil söder om Blå Jungfrun i Kalmarsund.

När larmet kom in var båten redan övertänd och Sjö- och flygledningscentralen hann endast få båtens position innan mannen och kvinnan ombord var tvungna att hoppa i vattnet, enligt Sjö- och flygledningscentralen som larmade sjöräddningshelikopter från Visby, kustbevakningsflyget, sjöräddningsstationerna i Simpevarp och Mönsterås, Kustbevakningen i Oskarshamn och privatbåtar via radiokanal 16. Utropet ledde till att privatbåtar som fanns i området tog sig till platsen och en segelbåt kunde redan 12.40 meddela Sjö- och flygledningscentralen att de hade fått upp personerna ur vattnet.
Enligt Sjö- och flygledningscentralen hade mannen bränt sin hand. I övrigt var de oskadda och ingen akutvård behövdes.

Då insatsen inte längre var livräddande utan handlade om miljöräddning tog Kustbevakningen över i syfte att släcka branden och bärga båten. Båten var dock för skadad och sjönk efter en halvtimmes bogsering på 37 meters djup i Kalmarsund. Det meddelar Kustbevakningen som kommer att hålla koll på området den närmaste tiden trots att den olja som fanns ombord förmodas ha brunnit upp innan båten sjönk.

Några timmar senare, klockan 14.30, larmades Räddningstjänsten till en brinnande segelbåt på en ö utanför Grundsund. Branden hade brutit ut på båtdäcket vid en ö söder om Grundsund, enligt räddningstjänsten. De tre personerna ombord kunde ta sig av utan personskador och segelbåten ska enligt räddningstjänsten bara ha fått mindre skador.

En kommentar »

  • Reidar Stolt skriver:

    Följ gärna upp händelserna och berätta om bakgrunden och orsaken till bränderna så att alla andra båtägare kan lära sig något av dessa händelser.
    Varför börjar en 28 fots motorbåt brinna mitt ute på sjön?