Förra veckan jagades det ubåtar i Stockholms södra skärgård under en samövning mellan Sverige och Finland. En övning som är särskilt viktig för Finland, som i fredsavtal har förbundit sig att inte ha egna ubåtar. I ..." /> Ubåtsjakt i skärgården | På Kryss Ubåtsjakt i skärgården | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Ubåtsjakt i skärgården

12 april, 2022 – 13.23 2 kommentarer
Bild: Adobe James Steidl

Förra veckan jagades det ubåtar i Stockholms södra skärgård under en samövning mellan Sverige och Finland. En övning som är särskilt viktig för Finland, som i fredsavtal har förbundit sig att inte ha egna ubåtar.

I Finland går det endast att simulera ubåtsjakt, men det är en helt annan sak att öva med

riktiga ubåtar menar kaptenlöjtnant Viki Mokkila från finska kustflottan. Samövningen var den första större övningen för svenska marinen i år där 600 personer och 18 fartyg, varav två från Finland, deltog. Syftet med övningen, som har planerats sedan förra sommaren, var att visa närvaro i Östersjön.

– Marinen är en viktig del av det säkerhetspolitiska läget, säger svenska kommendörkapten Carl Lundvall. Vi har sett en ökad närvaro i Östersjön, både från västnationer och Ryssland. Eftersom både Sverige och Finland har utmanande miljöer för ubåtsjakt kan vi lära av varandra.

(Källa: Sveriges Radio Finska)

På bilden syns en rysk ubåt.

2 kommentarer »

  • Adrian Ström skriver:

    Svårigheten att hitta en ubåt visar ju på att det är angeläget att samöva med finland. Ju fler ögon eller snarare hydrofonöron deto bättre. Sedan är det ju likt vårt luftterritorium inte prio ett att fånga inkräktande flygplan eller ubåt med besättning utan i tidigt skede identifiera och avhysa kränkningen av vårt territorium

  • Bock i örtagård skriver:

    Den enda säkra ubåt som fångats var U137 som i ytläge med dånade dieselmotorer, en mörk natt kört upp på land I Karlskrona. Kanske pga att när vodkan var slut I hörnskåpet man druckit ur kompassen. Annars var det mest minkar och fisande sillar taxibåt o väderboj.
    Se gärna SVT Under ytan avsnitt 2 ,så får ni hela farsen inkl rapport från 3st ÖB. Vad har att lära Finland??