På sommarens seglats från Luleå till Stockholm hoppade kryssarklubbsmedlemmen Pelle Andersson, 77 år, på SXK:s skolskepp. Den 26 juni kastade Kryssarklubbens skolskepp Atlantica loss från hemmahamnen i Göteborg för att segla till Luleå. En historisk händelse, ..." /> Ung i sinnet på Atlantica | På Kryss Ung i sinnet på Atlantica | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ung i sinnet på Atlantica

12 oktober, 2021 – 09.19 En kommentar
Bilder På Kryss nr 5-21,  s 53

På sommarens seglats från Luleå till Stockholm hoppade kryssarklubbsmedlemmen Pelle Andersson, 77 år, på SXK:s skolskepp.

Den 26 juni kastade Kryssarklubbens skolskepp Atlantica loss från hemmahamnen i Göteborg för att segla till Luleå. En historisk händelse, eftersom det var 40 år sedan hon sist seglade längs ostkusten.

En av deltagarna som mönstrade på ombord på vägen tillbaka var Per-Åke ”Pelle” Andersson som seglat med både Atlantica, Gratia och Gratitude många gånger.

– Jag hörde talas om seglarskolan redan i mitten av 60-talet, men kunde inte följa med förrän 2005 när jag slutade att jobba. Då var jag 61 år och tänkte att ”nu måste jag prova!”

Sedan dess har Pelle seglat med något av fartygen nästan varje sommar och dessutom hoppat in som kock i besättningen ett flertal gånger. Den här gången var han anmäld som elev, men fick snabbt rycka in i köket och baka bröd, kardemummabullar och bullar med vaniljkräm.

– Det är roligt att vara med och bidra och förhoppningsvis höja stämningen lite. En i gänget skrev på Facebook att han träffat Europas bästa konditor! Det var kanske att ta i lite, men jag är glad över att besättningen uppskattade det.

Förutom själva seglingen är det gemenskapen ombord som gör att han återkommer år efter år. Och det är inte bara ombord man får nya vänner. När Pelle reste med Atlantica till Skottland för fem år sedan lärde han känna ett skotskt par vilket resulterade i en bröllopsinbjudan till Falkland.

– Det är människorna man träffar som gör hela seglingen. Plus ordentligt med vind förstås!

En kommentar »

  • Eva Jungefeldt skriver:

    Så roligt att läsa om ”Pelles” seglingar och att han gjorde drömmen verklig vid 65års ålder. Ja, det är aldrig försent att lära sig segla :)