Nu säljs den rekonstruerade 1600-talsjakten Postjakten Hiorten på auktion. Originalet försvann spårlöst 1702 efter att i tio år ha transporterat post mellan svenska Ystad och Wittow och Stralsund i svenska Pommern. Trots att originalbåten sedan länge ..." /> Unik rekonstruerad segelbåt på auktion | På Kryss Unik rekonstruerad segelbåt på auktion | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Unik rekonstruerad segelbåt på auktion

13 oktober, 2020 – 09.33 Kommentarer inaktiverade för Unik rekonstruerad segelbåt på auktion
Unik rekonstruerad segelbåt på auktion

Nu säljs den rekonstruerade 1600-talsjakten Postjakten Hiorten på auktion. Originalet försvann spårlöst 1702 efter att i tio år ha transporterat post mellan svenska Ystad och Wittow och Stralsund i svenska Pommern.

Trots att originalbåten sedan länge är borta beslöt sig Karlskrona Marinmuseum, Karlskrona kommun och samarbetspartners i Rostock att bygga en replika (i ett exemplar) av båten på 90-talet.

Efter att ha sett dagens ljus 1999 gick Hiorten passagerarfärder mellan Karlskrona och Rostock och användes senare även som skolfartyg av Blekinge Sjövärnskär fram till 2015 då båten sjönk. Efter bärgning och reparation har den sedan dess tillhört Baltic Offshore Industrials redare Yngve Gottlow. Nu har han dock bestämt sig för att sälja båten.

– Jag har lagt ner väldigt mycket tid och arbete och haft väldigt mycket glädje av den. Men allt har sin tid. Med den inneboende historia som finns i “jakten” skulle det vara fint att få se den trafikera vidare, antingen här i Sverige eller i Polen där den varit väldigt populär.

Det drygt 15 meter långa och fyra meter breda fartyget är byggt i ek och har bland annat tre fungerande kanoner ombord. Auktionen på Klaravik avslutas den 13 oktober så nu återstår bara att se vem som blir den nya, lyckliga ägaren.