Björn Haraldsson hoppas att Varberg ska bli en ny plats för kappsegling med allmogebåtar. Bygget av den unika båten Skarwen är första steget. Inne i båtbyggeriet på Getteröns Första vik pågår bygget av den nya båten ..." /> Unik segelbåt byggs på Getterön | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Unik segelbåt byggs på Getterön | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Unik segelbåt byggs på Getterön

14 december 2021 – 10:28 3 kommentarer

Björn Haraldsson hoppas att Varberg ska bli en ny plats för kappsegling med allmogebåtar. Bygget av den unika båten Skarwen är första steget.

Inne i båtbyggeriet på Getteröns Första vik pågår bygget av den nya båten för fullt. Konstruktionen är Björn Haraldssons egen, inspirerad av segelsnipor från Skåne (Kullasnipan)

och Kanarieöarna (Latinos). Tanken är att Skarwen ska bli en snabb segelbåt, med moderna material och motor. Kölen kommer att fyllas med vatten, en unik lösning som Björn kallar för pneumatisk köl.

– Kölen är egentligen en vattentank som är uppdelad i tre sektioner. Varje tank är helt tät upptill och med hål nertill, berättar Björn i en intervju med Hallands Nyheter.

Tanken är att en luftventil öppnas när båten sjösätts vilket gör att vattnet strömmar in och fyller tanken. För att få ut vattnet under segling öppnar man bara ventilen och pumpar in luft. Då går det att trycka ut allt vatten och minska båtens vikt med nästan 200 kilo.

– Då blir den plötsligt väldigt lätt. Det är antagligen ett ganska bra system. Dessutom kommer det att ligga en trimtank på varje sida. Båten blir lätt att hantera och dessutom osänkbar, säger Björn som tror på sin teknik trots att den aldrig tidigare har prövats.

Genrebild

3 kommentarer »

 • Klaus W. Jessen skriver:

  Vattenfyllda kölar har Delervarvet redan i förra seklet byggd så det är inte helt nytt.

 • Ola Mossberg skriver:

  Hej Björn! Spännande projekt och vacker båt. Även om jag inte riktigt förstår kölens rätande moment – verkar bli ganska marginellt. Hälsar Ola Mossberg

 • Kåre Lundberg skriver:

  En köl fylld med luft måste försämra stabiliteten påtagligt. En luftfylld köl på en lutande båt kommer att sträva uppåt och med ett påtagligt moment. Båtar med trimtankar har ibland hamnat i besvärliga situationer när den fyllda tanken hamnat på läsidan men verkar spontant ändå mer hanterligt.

  Kåre Lundberg