Hem » Läsvärt

Läsvärt

Unika små råseglare till salu

6 november, 2018 – 15.05 En kommentar

Två 30-fots tvåmastade råseglare är till salu i England. Briggarna har stålskrov och är ritade av Colin Mudie.

De två små briggarna beskrivs av den nuvarande ägaren som ”the world’s smallest tall ships”. De ritades och byggdes för att kunna seglas av en mycket ung besättning. Vardera masten har tre rån med boliner, halsar, skot och allt som krävs för manövrar med råseglen.
– Vem som helst ska kunna vara med och segla de här båtarna, säger Max Mudie som är styrelseledamot i stiftelsen Little Brig Sailing Trust som äger briggarna.
– Det är fantastiskt fina båtar, men vi har inte ekonomiska möjligheter att driva verksamheten vidare nästa år. Pengarna räcker inte till. Därför väljer vi att sälja båtarna nu. Fortfarande är vi öppna för förslag på hur stiftelsens verksamhet ska kunna drivas vidare.

Stiftelsen grundades för att ge möjlighet för barn och ungdomar att introduceras till segling i allmänhet och segling med råsegel i synnerhet. Båtarna har fått sina namn av donatorn Bob Allen och hans hustru Caroline.

Brigg

Nagelbänkarna och allt annat för manövrar nås från sittbrunnen på Bob Allen. Bild: Little Brig Sailing Trust

Idealbesättningen på de två båtarna är fem barn/ungdomar, en skeppare och en gast.
– Råseglare kräver att alla hjälps åt. En styr och två arbetar med respektive mast. Alla manövrar kan göras från sittbrunnen, säger Max Mudie till På Kryss.

Konstruktören av briggarna är Colin Mudie som bland annat har ritat de större råseglarna Lord Nelson, Young Endeavour och Tarangini. Colin har också riktat flera lyxyachter och konstruerat oxskinnsbåten Brendan som seglade från Irland till Kanada 1977.

De två stålbriggarnas skrov är i 5 mm stål och vikten är 9 ton. Bob Allen byggdes år 2000 och Caroline Allen år 2009. De har varsin 29 hästars diesel. Båtarna är klassade enligt brittiska MCA, Maritime and Coastguard Agency, i kategori 4, vilket innebär att de får seglas ”upp till 20 miles från säker hamn i gynnsamt väder och i dagsljus”.

För den som är intresserad av båtarna eller att hjälpa till att driva verksamheten vidare kan kontakta Max Mudie via max@tallshipstock.com.

LÄS MER: Little Brig Sailing Trust

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »

  • Johan Fägerskiöld skriver:

    Synd att de är klassade för så hamnnära segling, men de är ordentligt små förstås. Undras om de har säkerhet typ möjlighet att fullständigt täta dem i stänkigt väder, eller något i stil med självläns etc. Jättecharmiga i alla fall.

2 Pingbacks »