De exotiska kryddorna svartpeppar, kryddnejlika, ingefära och saffran har hittats vid en marinarkeologisk utgrävning på Gribshunden, danske Kung Hans flaggskepp, som ligger på havsbotten i Ronnebytraktens skärgård. Fyndet av saffran är helt unikt eftersom det aldrig ..." /> Unikt matfynd på skeppet Gribshunden | På Kryss Unikt matfynd på skeppet Gribshunden | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Unikt matfynd på skeppet Gribshunden

13 mars, 2023 – 10.54 Ingen kommentar
Unikt matfynd på skeppet Gribshunden

De exotiska kryddorna svartpeppar, kryddnejlika, ingefära och saffran har hittats vid en marinarkeologisk utgrävning på Gribshunden, danske Kung Hans flaggskepp, som ligger på havsbotten i Ronnebytraktens skärgård.

Fyndet av saffran är helt unikt eftersom det aldrig tidigare hittats i någon arkeologisk kontext. 

– Det var knappt vi trodde våra ögon när vi hittade saffransresterna. Vi kollade flera gånger för att vara säkra, berättar Mikael Larsson, arkeobotaniker vid Lunds universitet. Förvånande var också att när de mer än 500 år gamla saffransklumparna löstes upp i vatten luktade de fortfarande saffran, till skillnad från exempelvis svartpepparkornen som inte hade sin arom kvar.

Att kryddorna bevarats så väl beror på den speciella marina miljön i Östersjön, som med sin låga salthalt och låga temperatur tillåter att växtmaterial såsom fröer bevaras, men vissa av fynden har både skal och en del av fruktköttet kvar.

Kryddorna hittades i skeppets akter där Kung Hans, hans hov och de högre officerarna höll till.
Skriftliga dokument från medeltiden runt om Östersjöområdet visar att sällsynta och dyrbara kryddor är kopplade till samhällets elit och konsumerades bland annat vid högtider och festivaler.

För Kung Hans var det ett sätt att visa att han och hans rike var en del av internationell handel, eftersom kryddorna kom från olika delar av världen – kryddnejlika från Indonesien och svartpeppar från en kustremsa i södra Indien.

Det berättar också hur handelsvägarna har sett ut och att de nordiska länderna inte var en europeisk avkrok utan hade handel med andra delar av världen. Men också att de nordiska rikena följde de kulturella trender som fanns i hovmiljöer runt om på kontinenten.

Bildtext: Bevarat saffran på Gribshunden.

Foto: Mikael Larsson

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar