Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Uppföljning Garmin BlueChart Mobile

3 september, 2014 – 14.53 En kommentar

bluechart_app_ikonAppen BlueChartMobile (för smarta telefoner och surfplattor) varnade vi för i nummer 5-2014 och pakryss.se, eftersom viktiga ändringar från Sjöfartsverkets UFS inte fanns införda sedan 1,5 år tillbaka (februari 2013).

Ansvarig person på Garmin i Sverige är Pontus Fernström som säger att det stämmer att de missat att införa dessa ändringar i årets uppdatering från Sjöfartsverket medan Hydrographica ska finnas med. Han säger också att det normalt tar runt sex månader för en ändring att föras in i de digitala sjökorten.

Har man en plotter kan man ladda ner uppdateringar till minneskortet genom sin internetkopplade dator löpande under året, medan det för apparna måste göras genom Apples Appstore och det kan bli långt mellan uppdateringarna som då kan vara upp till 1,5 år gamla som det blev i detta fall.

Pontus Fernström på Garmin säger att det rör sig om maximalt ”några hundra personer” och att dessa ska få en gratis uppdatering av sina sjökort nu i september. Det betyder att vi som köpt en uppdatering i år kommer att kunna höra av oss till Garmin och få instruktioner hur vi ska få våra fria uppdaterade sjökort.

Ett bättre exempel är kanske Navionics som har ett system ”Freshest data” där de i princip dagligen kan uppdatera korten i sin app (och plottrar). Den appen omarbetas dock just nu (nytt namn och ny teknik) och har också haft problem med uppdateringar i sommar …

En kommentar »

  • Magnus Sterky skriver:

    Det har förekommit massiv kritik i flera Internetforum mot sättet som viktiga data döljs när bl.a. Navionics sjökortsdata skall visas i t.ex. deras appar.
    Det handlar om att grund, djupsiffror för grund, sjömärken och även hela kobbar försvinner eller visas på ett opredikterbart sätt. Antagligen jobbar Navionics med detta, men läget är troligen inte stabilt ännu.

    Garmin kanske inte uppdaterat så flitigt, men de verkar ha ett jämförelsevis OK sätt att dölja information då man zoomar ut.

    Den som verkligen vill veta vad sjökorten har för information är egentligen hänvisad till de bitmappade sjökort som bl.a. Hydrographica säljer och som vissa appar kan använda sig av. På dessa sjökort döljs aldrig viktig information som den gör på vektorkorten.