Höga Kusten är vilt, vackert och har dessutom världens högsta kustlinje. Det är ett unikt svenskt skärgårdsområde som inte liknar något annat. Lägg till vid sjöbodar i charmiga fiskelägen, vandra till toppen av Mjältön 236 ..." /> Upptäck Höga Kusten | På Kryss Upptäck Höga Kusten | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Upptäck Höga Kusten

20 juli, 2020 – 08.00 3 kommentarer
Upptäck Höga Kusten

Höga Kusten är vilt, vackert och har dessutom världens högsta kustlinje. Det är ett unikt svenskt skärgårdsområde som inte liknar något annat.

Lägg till vid sjöbodar i charmiga fiskelägen, vandra till toppen av Mjältön 236 meter över havet och smaka surströmming i dess rätta miljö. Höga Kusten, sträckan mellan Hemsön i söder och Skags udde i norr, är en symfoni i vildmark med karga öar som stupar brant ner mot havet. Sedan år 2000 finns Höga Kusten även med på Unescos världsarvkarta.

Lustholmen är en halvö som förbinds med fastlandet genom en sandrevel. Det är en riktig liten oas varma sommardagar med fina sandstränder, klart badvatten, volleybollnät och glassförsäljning. Hålsång är något så ovanligt som en gästhamn vid en fäbodvall. Viken är djupare än den ser ut och ger fint skydd för alla vindar. Här är abborrarna många och pigga för den som tycker om att fiska.

Ulvön ligger i hjärtat av Höga Kusten i Örnsköldsviks skärgård och är framförallt surströmmingens ö. På Ulvö Lilla salteri går det att lägga vantarna på delikatesser som en burk ”Erik den röde”, ”Kulinar” eller den forne surströmmingskungen Fridolf Nordqvists märke från 1932, ”Ulvöprinsen”. Ulvöhamn är också regatta, folkfest, båtliv och puls och väl värd ett besök i sommar.

Passa också på att ladda ner Höga Kusten-appen som inspirerar och informerar såväl besökare som Högakustenbor om aktiviteter, boenden, evenemang och smakupplevelser i området. Här finns tips på stads- och kulturvandringar och utflyktstips på olika teman som till exempel bilnostalgi, grottguide, världsarvet och tusen år av mänskliga spår.

Läs hela resereportaget i På Kryss nr 5.

3 kommentarer »

 • Ulf Tennfors skriver:

  Även Höga kustens linje borde rimligen ligga på mean sea Level, precis som alla andra kustlinjer.

 • Berndt Holmer skriver:

  Ståtlig inledning: Höga Kusten är vilt, vackert och har dessutom världens högsta kustlinje. Vilt, vackert, ja verkligen, men världens högsta – det ska väl ändå vara Sveriges?

 • Lars Ulfsparre skriver:

  Världens högsta kustlinje..?
  Undrar vad norrmännen säger?
  Och vad Chile säger om Patagonien..?