Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Vad gör du av dina utgångna raketer?

16 maj, 2012 – 07.57 10 kommentarer

Det är nog många av oss som har gamla nödraketer i båten. En del av dessa fungerar även efter utgångsdatum, men en hel del gör det inte.

I en engelsk undersökning gjord av Yachting Monthly var det en mycket hög procent som inte längre fungerade efter utgångsdatum.

Under 1999 hanterade svensk sjöräddning 1116 fall som klassades som sjöräddning. Av dem var det 55 fall som initierades via raketer och annan pyroteknik. 42 fick ingen förklaring och ingen nödställd hittades. Detta är citerat ur en artikel av Jonas Ekblad (läs Jonas 5 tips).

Problemet för oss vanliga båtägare är att man inte kan se vilka som inte fungerar och som eventuellt kan vara farliga. Enda sättet är att byta ut dem emellanåt.

De gamla raketerna lämnar du bäst in till en butik som säljer nya nödljus, de är skyldiga att ta emot dem och göra sig av med dem på rätt sätt. Sedan hur det i verkligheten ser ut är en helt annan fråga eftersom de ska förvaras som explosiva varor, i princip i en särskild betongbunker.

Men inte alla gör sig av med sina nödbloss på ett riktigt sätt.

Detta är klippt från undergroundwebbplatsen flashback.org 21 maj förra året, tidsangiven till klockan 23.38.

”Hej! Tänkte brassa av en Ikaros nödraket denna afton i närheten av Göteborg, specifik plats kommer efter avfyrandet. Tänkte kolla här om det finns några online som kan titta ut vid tillfället.
Raketen avfyras exakt 00:30 efter Fröken urs klocka. Skulle uppskatta edert deltagande i denna vetenskapliga studie.
För att höja stämningen en aning råder jag eder att sätta er till ro med en god konjak och en cigarr med fötterna bekvämt upplagda på en pall klädd i björnskinn.
Mvh Hästen”

Personen uppgav efter uppskjutningen att han stod på Ramberget vid Göta Älvs inlopp. Vi ringde upp JRCC som inte fått in någon rapport denna kväll, och inte heller SOS Alarmering kunde hitta något i sina loggar.

Detta gäller
”Nödraketer och handbloss är nödsignaler och missbruk är förbjudet enligt Brottsbalken. Om du har en raket vars bäst-före-datum gått ut, bör du istället återlämna den till någon som säljer pyroteknik. Dessa är skyldiga att ta emot den. Det är dessvärre vanligt att man istället skjuter av gamla raketer. Detta är absolut förbjudet enligt lag och kan leda till böter eller fängelse.”

(info från Sjöfartsverket)

10 kommentarer »

  • Chrille skriver:

    Om ni har problem med att bli av med utgångna burkar röksignaler, dvs inte raketer utan sådana burkar som slängs i sjön och ryker under några minuter, så kan ni ta kontakt med er lokala fallskärmsklubb som har bruk för dem för exempelvis uppvisningar o.dyl.

    Kontaktuppgifter till klubbarna hittar ni här:
    https://www.sff.se/index.php/klubbar

  • Sven-Erik Andersson skriver:

    De flesta har aldrig provat på att avfyra en nödraket vilket är synd. Gör så här med era gammla raketer. I toppen sitter själva ”lysdelen” Ta bort den och ersätt med grus eller annat tungt material. Sedan kan ni lugnt avfyra och känna hur det känns. Vi har använt den här tekniken vid flera övningar och det har fungerat bra. På senaste övningen kom vi på att det går att avfyra horisontellt så tänds aldrig fallskärmsljuset innan den når vattenytan. Det är nyttigt att känna hur de fungerar. Det är dock inte bra ur miljösynpunkt så lek inte i onödan.
    Sven-Erik Andersson

  • Lennart Österberg skriver:

    Hej.
    Jag har varit i kontakt med Stockholms renhållningsförvaltning och i deras anvisningar står att dom tar emot fallskärmsraketer på miljöstationerna. När jag pratade med dom så var vi överens om att det måste gälla även annat pyrotekniskt material.

  • Micke skriver:

    Från läsaren Jan-Erik Karlsson kom följande:

    Jag har lämnat in gamla fallskärmsraketer på polisstationen Stampgatan i Göteborg. Efter tips från bl.a. ”Viking”.
    Det gick utan problem. Verkar som personalen var vana vid detta.

    MVH
    Jan erik karlsson

  • Bengt Wannerheim skriver:

    Allt för sjön för några år sedan:
    Jag gick till SXK-montern för att fråga var man kan deponera gamla raketer. Ingen visste, men en i montern föreslog att vi skulle gå till Polisen som fanns inte så långt därifrån. ”Intressant fråga, men vi vet inte. Utökat med en polis, tågade delegationen vidare till Kustbevakningen. Ingen visste något där heller, men föreslog att ”Bränn av dom på nyårsafton”. Hm!

    Min båtklubb i Mälaren hade utlovat att vi skulle få bränna av raketer på Valborgsmässoafton. Glad i hågen stegade jag dit, men tyvärr, det hade inte gått att få tillstånd.

    Jag åkte till grovsopsanläggningen i Lövsta utanför Stockholm. ”Nej , vi tar inte emot explosiva ämnen, och vet inte vart du ska lämna dom.

    Watski: ”Ja, vi tar emot dom om du har ett kvitto som visar att du köpt dom här, och att du samtidigt köper lika många nya”. Hade fungerat om den jag köpt båten av hade sparat kvittot.

    Till slut, Sprängämneskomissionen, dom måste väl veta. ”Nä, det finns nog ingen som gör det längre (?), men du kan väl bränna av dom på nyårsafton”.

    En liten undran, vad säger myndigheterna om att jag sitter med en mängd explosiva varor i min källare, utan sprängkista? Jag får väl göra som jag blivit rekommenderad, bränna av dom på nyårsafton. Det är inte lätt att vara laglydig.

  • Jerker Paulusson skriver:

    Hej!
    Hjertmans vid Sisjöns köpcenter tog emot mina gamla utan diskussion när jag köpte nya.
    MVH
    Jerker

  • Tomas skriver:

    Tack Torkel — fint att någon som vet gör sig besväret att förklara för oss andra.

    Spontan fundering — att förmå försäljarna ta emot gamla raketer och bloss kanske istället leder till att de slutar sälja dem ? Kommun och/eller polis tycks mig vara ett bättre alternativ.

  • Torkel Schlegel skriver:

    Jag är jurist och i mitt arbete verksam på Myndigheten för samhällskydd och beredskap som bl.a. är ansvarig för frågor om säker hantering av pyroteknik. (produktbestämmelser om just maritim nödutrustning finns dock inte hos MSB utan hos Transportstyrelsen)

    Någon skyldighet för försäljare att ta emot utgångna nödraketer / pyroteknik finns inte i våra regelverk eller i lagstiftning vi arbetar med (här: lagen om brandfarliga och explosiva varor). En liknande bestämmelse finns dock riktad till tillverkare av explosiv vara men den får pga EUs regler om fri rörlighet för varor i det närmaste anses ha spelat ut sin roll.

    Frågan om omhändertagande har varit föremål för mkt diskussion och en statlig utredning föreslog 2006 en skyldighet för försäljare att återta utgången konsumentpyroteknik och att polisen skulle ha ett generellt ansvar att ta emot explosiva varor från konsumenter. Förslagen blev dock inte verklighet men vi vet att många polisdistrikt ändå tar emot pyroteknik m.fl. explosiva varor för destruktion. (stort tack för det!)

    Kommunerna har ett ansvar enligt miljöbalken att ta hand om hushållsavfall (Med hushållsavfall avses avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. (MB 15:2)) Jag tycker att det är högst troligt att konsumentpyroteknik måste betraktas som sådant hushållsavfall som kommunerna är skyldiga att ta emot. Kommunerna tar emot mkt annat farligt avfall som spillolja, lösningsmedel, kvicksilver m.m. Även här tror jag att det faktiskt finns kommuner som tar emot nödraketer på sina avfallsstationer.

    På Kryss borde fråga Sjöfartsverket vad det finns för stöd att hävda att försäljare ska ta emot utgångna produkter. (kanske något jag inte känner till?) Naturvårdsverket borde kunna upplysa om kommunernas skyldighet att ta emot husshållsavfall inkluderar fyrverkerier och nödraketer.

  • Ulf skriver:

    Samma erfarenhet som Tomas ovan 16 maj 0416

    Två år sedan köpte jag en äldre segelbåt, ombord fanns ett stort antal äldre handbloss och fallskärmsljus, ett 20 tal, äldsta från 80-talet. Köpte nya fallskärmsljus och bloss, försökte då lämna tillbaka de gamla men vad jag minns vägrade båtaffärerna i Göteborg (Hjärtmans och Viking m.m) att ta emot raketerna.
    Efter diverse telefonsamtal (kommunen vägrade också) hamnade jag hos polisen och på polishuset i Örgryte/Johanneberg där man tog emot dessa.

  • Tomas skriver:

    Efter att nu i maj 2012 ha frågat runt och blivit felaktigt hänvisad till flera olika ställen i Göteborg fick jag till slut besked om att Polisen tar hand om gamla nödraketer och bloss. De ska nämligen förvaras i sk sprängkista, tills de förstörs av specialister. Mina togs emot av Polisen på Stampgatan i Göteborg, utan problem.

    Men ring först närmaste polisstation och kolla. Alla stationer har kanske inte sprängkistor. Kan ju möjligen vara olika regler i olika kommuner …?

    Ingen av butikerna som säljer ny pyroteknik kunde ta emot, inte ens när jag köpte nya raketer. Räddningstjänsten (brandstation) tar heller inte emot dem längre, och inte kommunens återvinning heller trots att de hanterar sk farligt avfall.

    Möjligen kan räddningsflotteserviceföretag (!) ta emot dem, men då får man nog betala. Jag hamnade hos polisen innan jag hann fråga nåt sånt företag.