Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Väldigt smalt fartyg

9 februari, 2012 – 23.35 En kommentar

Amerikanarna har förbättrat konceptet med wavepiercing boats, båtar som går genom vågorna i stället för upp på dem. Med stöd från DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) byggt ”Very Slender Vessel” (ungefär; Väldigt Smalt Fartyg), en teknik visat avancerad teknik för att minimera belastningen på besättningens ryggar på de snabba båtar som ska ta upp jakten på smugglare eller komma fort någonstans i en konfliktsituation.

En vanlig planande motorbåt med djup V-botten ger mycket stora påfrestningar på både konstruktion och besättning. Det har hittills också varit det vanliga sättet att färdas i höga hastigheter på havet och studsar gärna ovanpå vågorna och ger stora G-krafter, som i extrema fall kan vara upp mot 20 G när en båt slår i en vågdal. Det ger också skador på framförallt ryggar, även om man använder dämpande stolar. Med en VSV slipper man de flesta av dessa problem, som skär genom vågorna i stället för att studsa. Det gör att dessa fartyg kan gå med högre fart under svåra sjöförhållanden – som man kan förstå är det militären som står bakom utvecklingen, men förhoppningsvis kan forskningen ge bättre vanliga fritidsbåtar i framtiden.

Den VSV som tog fram till Special Boat Squadron, Storbritanniens marina specialstyrka, kunde uppnå hastigheter över 60 knop med 53 meters längd men bara 3 meter bred och ett mycket vasst förskepp.

Läs mer om VSV

En kommentar »