Söder om Runmarö finns uthamnen Norrviken, en välskött oas som ägts av Kryssarklubben i nästan 100 år. Norrviken är Stockholmskretsens uthamn sedan 1926. Marken köptes för 1 200 kronor av friherre G Hummerhielm enbart för att doneras ..." /> Välkommen till Norrviken | På Kryss Välkommen till Norrviken | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Välkommen till Norrviken

27 september, 2022 – 10.00 3 kommentarer
Bilder På Kryss nr 4–22

Söder om Runmarö finns uthamnen Norrviken, en välskött oas som ägts av Kryssarklubben i nästan 100 år.

Norrviken är Stockholmskretsens uthamn sedan 1926. Marken köptes för 1 200 kronor av friherre G Hummerhielm enbart för att doneras till Kryssarklubben. Tanken med en uthamn är helt enkelt att seglare ska ha någonstans att segla där man vet att det finns möjlighet att lägga till och träffa andra.

– På den tiden var det bara lite öglor i berget så att man kunde förtöja, säger Anders Lindh som har ansvarat för Norrviken i många år. På 40-talet byggdes den första versionen av bryggan och sedan har det tillkommit utrustning allt eftersom. Den senaste uppgraderingen gjordes 2008.

I dag finns både partytält, gungor, bänkar och bord liksom fungerande toaletter, sophämtning och toatömningsstation. Den nya bryggan rymmer drygt 20 båtar. Här finns också 16 akterförtöjningsbojar, fem blå svajbojar och en bastuflotte, skänkt av Erik Nyström, som ligger på plats från slutet av maj. Och det bästa av allt – det kostar ingenting att ligga i Norrviken, vare sig för medlemmar eller andra.

– Däremot brukar vi be om bidrag till underhåll av hamnen, säger Anders. Förra året fick föreningen in 3 000 i kontanter och 15 000 kronor via swish. Det är bra, även om inte helt täcker underhållet.

3 kommentarer »