Kryssarklubbens nya ordförande berättar i På Kryss nr 2–22 att hon seglar en snabbseglande X-Yacht, specialdesignad för att vara snabb. Men själv står hon sällan vid rodret, däremot är hon bra på att locka ombord ..." /> ”Våra båtar är döpta efter svärd” | På Kryss ”Våra båtar är döpta efter svärd” | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

”Våra båtar är döpta efter svärd”

17 maj, 2022 – 10.01 Kommentarer inaktiverade för ”Våra båtar är döpta efter svärd”
Bilder: På Kryss nr 2–22, s 38

Kryssarklubbens nya ordförande berättar i På Kryss nr 2–22 att hon seglar en snabbseglande X-Yacht, specialdesignad för att vara snabb. Men själv står hon sällan vid rodret, däremot är hon bra på att locka ombord nya generationer.

Kerstin Andersson är skogsmulle från början och såg ingen mening med att vara på sjön när man kan vara vid sjön. Det ändrade sig när hon träffade sin sambo Anders 1999. Han var, och är, inbiten seglare så redan första sommaren blev det en båttur och Kerstin föll direkt, både för Anders och för båtlivet.

– Det var samma upplevelse som i skog och mark, men man slipper sova på kottar, kan gå på riktig toalett och så finns det kylskåp. Frihetskänslan är ännu större på havet. Vidderna är härliga!

Paret har döpt alla sina båtar efter svärd. Den senaste båten, en X34 från danska X-Yacht köpt 2010, fick efter mycket letande namnet Excalibur efter kung Arthurs svärd.

– Den var helt ny, det var skithäftigt! Det är en gång i livet man gör det och vi beställde den efter våra egna önskemål. Vi ville ha lite häftigare segel, men framför allt inget tungt i fören för då blir hon en bättre seglare. Vi tyckte också att vi lyxade till det med en AIS, men det är ju inget konstigt i dag.

Det Kerstin uppskattar mest med båten är att hon är bra på att segla. Det går att gå högt i vind och det går fort. 

– Dessutom är hon vacker. Hon har tysk skotning, vilket innebär att man skotar på båda sidor om båten, och få skotpunkter vilket gör att det är otroligt lätt att gippa.

Ombord är det Kerstin som är fördäcksgast, kock och står för större delen av navigationen. Resten sköter Anders. Eskadersegling blir det varje sommar och på vårkanten även en barnbarnseskader.

– Det är nog den roligaste aktivitet jag har gjort de senaste åren. Att få leka med barnen och segla, äta och sova med dem på deras villkor. Bara ha urmysigt med mormor och morfar, det är fantastiska dagar!