Bara hälften av de som åker båt har alltid flytväst på sig. Det visar en undersökning från Sifo gjord på uppdrag av ett försäkringsbolag. På Kryssarklubbens hemsida hittar du en film om hur du gör en ..." /> Varannan fuskar med flytvästen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Varannan fuskar med flytvästen | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Varannan fuskar med flytvästen

3 juli 2023 – 10:30 En kommentar
Varannan fuskar med flytvästen

Bara hälften av de som åker båt har alltid flytväst på sig. Det visar en undersökning från Sifo gjord på uppdrag av ett försäkringsbolag. På Kryssarklubbens hemsida hittar du en film om hur du gör en egenkontroll av din uppblåsbara flytväst.

Varje år dör cirka 30 personer efter att ha fallit överbord och drunknat från fritidsbåtar. Enligt en studie gjord av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet skulle nästan hälften av dessa drunkningsolyckor ha kunnat undvikas om de drabbade hade använt flytväst. 

Undersökningen visar att bara 57 procent uppger att de har som vana att alltid använda flytväst. 13 procent, alltså ungefär en av åtta personer, struntar helt i detta när de ska ut på sjön. Ytterligare 30 procent har svarat att de visserligen brukar använda flytväst, men erkänner att de ibland fuskar.

– Resultaten är nedslående och en påminnelse om behovet av att öka medvetenheten om flytvästens betydelse. Förutom simkunnighet är flytväst en viktig livförsäkring när du är på sjön, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Män sämre på att ha flytväst

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är 80–85 procent av de som omkommer i drunkningsolyckor män. Denna överrepresentation återspeglas också i den bristande flytvästanvändningen. 53 procent av männen uppger att de alltid bär flytväst, jämfört med 62 procent av kvinnorna. Sämst på att använda flytväst är män i åldern 18–34 år, där bara 48 procent använder flytväst.

I undersökningen framkom även geografiska skillnader, som dessutom var oväntat stora. Hallänningar utmärker sig som bäst på att använda flytväst (71 %), medan värmlänningar är sämst (37 %). Stora brister i användningen av flytvästar uppvisas även i Jönköpings län (46 %), Kronobergs län (43 %) och Dalarnas län (42 %).

– Det är svårt att med säkerhet säga varför vi ser de här skillnaderna, men en möjlig förklaring är att det i regioner med en stark båtkultur finns en större medvetenhet om sjösäkerhet, säger Mia Winberg.

Om du använder en uppblåsbar flytväst är det viktigt att regelbundet kontrollera flytvästen. Och det före att du eventuellt hamnar i vattnet med den. En test som Svenska Kryssarklubben gjort visar nämligen att mellan 5–10 procent inte blåses upp när de hamnar i vattnet. På www.sxk.se kan du se en film om hur du gör en egenkontroll på din uppblåsbara flytväst.

Bild: Creative Commons

En kommentar »

 • Gustaf Eklöf skriver:

  Beklagar, jag tyckte det här var en riktigt usel artikel.
  Författaren borde ha läst på.
  Då hade han/hon upptäckt att det bara är 1 á 2 personer av sådana båtmänniskor som representeras av SXK’s medlemmar.
  Fritidsbåtar är ett vitt begrepp och det är fortfarande så att de som faller i sjön och drunknar gör det från en liten båt oftast på en insjö.
  Anledningen är ofta att man ställer sig upp för att slå en drill över relingen. Ett behov som ofta uppstår efter några burkar öl.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar