Hem » Nyheter

Nyheter

Vårexpedition i norra Bohuslän

8 maj 2018 – 11:32 En kommentar

I fredags morse gick startskottet för Västkustkretsens första vårexpedition i Fjällbacka skärgård. Målet: hitta nya naturhamnar och uppdatera gamla. Och så säkra de blå bojarna.

Två tungt lastade motorbåtar, Västkustkretsens Haken och Bojan, kastade loss från Fjällbacka strax efter klockan nio på fredagsmorgonen.
– Vi lastade 60 kilo dubb, ett elverk till bergborren och och så var vi tre i varje båt, säger Peter Junermark som var med på sin tredje expedition med Västkustkretsens Hamn- och ankarplatskommitté, Hak.
Expeditionen har rekat med hjälp av flygfoton och sjökort för nya naturhamnar som ska förses med dubb för säker förtöjning. Första nya dubben sattes i berget för en ny naturhamn utanför Bovallstrand.
– Vi inspekterar alla tidigare naturhamnar och tar bort rostiga dubb och sätter dit nya. De blå bojarna inspekteras och rengörs och alla kryssarklubbsbojar ska vara kontrollerade innan sommarsäsongen drar igång, säger Peter Junermark.

I juli lyfts alla 25 bojar i området och rengörs. Om en boj rapporteras ha slitit sig eller vara skadad så rycker funktionärerna ut så snart det är möjligt.

Sammanlagt hann expeditionsbåtarna lägga 150 sjömil bakom sig mellan nya och gamla naturhamnar under den tre dagar långa expeditionen. 120 nya dubbar sattes i berget innan båtarna samlades i Fjällbacka på söndagseftermiddagen för bilfärden hemåt Göteborg.

Se bildspel från expeditionen nedan:

LÄS MER: Sjökort med Kryssarklubbens bojar [ kräver inloggning som SXK-medlem ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

En kommentar »

  • Torsten/BLÅSKAJSA skriver:

    Så kul med HAK och dess arbete för oss alla naturhamnsälskare. Men, om jag förstått det rätt, så börjar HAK nästa år en ny vända söderifrån mot norr, och då påminner jag Jan Billig om önskemålet att få ha mätt upp och karterat köksingången till Kössö hamn västerifrån. Vi har börjat lite lätt med några drönarbilder och lodningar på plats. Hör av er när det blir dags för nästa expedition.