Som nyblivna pensionärer gav de sig ut på en efterlängtad längesegling. Men på Medelhavet ringde Skatteverket. Ewa och Anders Fellnert ansågs utflyttade från Sverige. För fyra år sedan kastade paret loss från sin hemmahamn i Söderköping. ..." /> ”Vi blev utskrivna från Sverige” | På Kryss ”Vi blev utskrivna från Sverige” | På Kryss
Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

”Vi blev utskrivna från Sverige”

31 augusti, 2021 – 10.39 7 kommentarer

Som nyblivna pensionärer gav de sig ut på en efterlängtad längesegling. Men på Medelhavet ringde Skatteverket. Ewa och Anders Fellnert ansågs utflyttade från Sverige.

För fyra år sedan kastade paret loss från sin hemmahamn i Söderköping. Planen var först att vara borta ett år och de hyrde ut sin lägenhet i andra hand. De avslutade också alla sina engagemang i olika föreningar och förberedde sig på att vara borta en längre tid. För att få tillgång till sin post under tiden ordnade de en care of-adress hos Anders son.

Ett år till sjöss blev flera och de första åren åkte de hem till Sverige på besök lite då och då. Julen 2019 var tanken även att hämta de nya EU-kort som de beställt under hösten, men de dök aldrig upp i postlådan. Det visade sig att Försäkringskassan bara skickade korten till folkbokföringsadressen. Sagt och gjort, Ewa och Anders folkbokförde sig istället hos sonen och trodde att allt nu var ordnat.

När coronan kom våren 2020 blev de fast i italienska Ostia, söder om Rom. Problemen började i maj när en handläggare från Skatteverket ringde och undrade över deras boendesituation. När det kom fram att paret längeseglade och inte hade en ”huvudsaklig dygnsvila” i Sverige blev beskedet att de skulle räknas som utflyttade. Samtidigt försäkrades de om att allt skulle rulla på som vanligt.

Tre veckor senare uteblev pensionen utan förvarning, men det gick att lösa efter ett par samtal och ett ”levnadsintyg”. Sedan stoppades plötsligt Anders bankkonto på internetbanken Nordnet. De ville inte längre ha honom som kund eftersom hemland var okänt. Nästa bakslag blev att Försäkringskassan inte längre tyckte att de hade rätt till EU-kortet som ger rätt till nödvändig sjukvård. Efter många om och men fick de till slut behålla det om de skickade in ett skattehemvistintyg.

Det har även uppstått problem med att förnya körkortet och om något år går deras pass ut. Ewa och Anders undrar nu om de måste avbryta resan och vad som händer om de fortsätter segla. Genom att berätta sin historia vill de uppmärksamma andra som drömmer om att långsegla om vikten av att verkligen ta reda på vad som gäller innan de ger sig iväg. För det är inte bara att kasta loss för att leva sin dröm vilket Ewa och Anders har fått lära sig den hårda vägen.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 4-21.

7 kommentarer »

  • Magnus Berntsson skriver:

    Man kan leva upp till max ett år, enligt nuvarande regler. Därefter måste man meddela och ändra adress, eu kort, och det land man har sin dygnsvila i.

    Pass/körkort går att ordna på närmsta ambassad, även röstlängder registreras hos ambassader.

    Dock vad gäller körkort så är det olika regler i varje land. Men beställ internationellt körkort via motormännen innan avfärd. Internationellt registrerat körkort är det som gäller för svenska medborgare i USA.

    Om man stannar i Portugal i mer än 6 månader. Så måste man ansöka om portugisiskt körkort hos närmaste polisstation. Bara lämna in det svenska så får du ett portugisiskt. Krav om id nummer i Portugal är ett krav.

    Försäkring utland för både person, båt, sjukvård är ett måste.

    Du har en lista hos UD för utlandssvenskar som kontaktas i särskilda händelser.

    Vad gäller folkbokföringsadress för seglare från Sverige,så är reglerna luddiga. Ena förslaget var att man skulle skriva sig på en parkerings plats i Sverige. Men vanligast är att man får post skickad till marinas/hamn där man uppehåller minst en dygnsvila.

    Det nya nu är att mycket av postgången med svenska myndigheter sker digital. Bl.a. Kivra. Skriv över ev företag till att skicka elektronisk post istället för snigelbrev innan avfärd.

    Bank. Inhemsk bank är bra så länge det fungerar mellan kund och bank. Men tänk på att valutaväxling sker vid varje uttag. Allt för många använder inte Visa/Mastercard. Var nog med skydda dina uppgifter.

    BankID. Många länder har ingen kunskap om BankID, och att det fungerar som digitalt ID.
    Många länder vet inte vad Swish är för något eller.

    Frejaid fungerar hemma i Sverige, man kan ju både får digital körkort och andra intyg. Men chansa inte på att man blir godkänd om man visa upp sitt digitala intyg.

  • Jan Myrin skriver:

    Vi behöver en fristående organisation som kan arbeta mot myndighetsmissbruk, som det här verkar var.

  • Tomas skriver:

    Njut av din pension efter allt pappers arbete ett par gånger per år.

    Undrar hur pass det är med pensionärer eller halv rika/sparaamma yngre som tar 1-3 år semester på lyx kryssningar/liknande.
    Är man utflyttad då o mister pension/bank.

    Tur att deras son ställde upp o kunde intyga/stå på hans adress annars hade de nog varit flera gånger värre.

  • Timcast skriver:

    Klart man inte får göra som man vill, snälla farbror staten har höga krav.

  • Hans Kjellberg skriver:

    Det var verkligen tufft och måste vara en kalldusch. Hoppas ni får ordnng på sakerna.

  • Magnus Nabbing skriver:

    Kan inte SXK navigera lite mer bland myndigheter och institutioner kring detta, för att få till en sundare och mänskligare attityd från dom?

  • Henrik Stadler skriver:

    Det finns ingen Folkbokföringsmyndighet. Det är Skatteverket som har hand om folkbokföringen.