Som nyblivna pensionärer gav de sig ut på en efterlängtad längesegling. Men på Medelhavet ringde Skatteverket. Ewa och Anders Fellnert ansågs utflyttade från Sverige. För fyra år sedan kastade paret loss från sin hemmahamn i Söderköping. ..." /> ”Vi blev utskrivna från Sverige” | På Kryss ”Vi blev utskrivna från Sverige” – På Kryss
Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

”Vi blev utskrivna från Sverige”

31 augusti, 2021 – 10.39 6 kommentarer

Som nyblivna pensionärer gav de sig ut på en efterlängtad längesegling. Men på Medelhavet ringde Skatteverket. Ewa och Anders Fellnert ansågs utflyttade från Sverige.

För fyra år sedan kastade paret loss från sin hemmahamn i Söderköping. Planen var först att vara borta ett år och de hyrde ut sin lägenhet i andra hand. De avslutade också alla sina engagemang i olika föreningar och förberedde sig på att vara borta en längre tid. För att få tillgång till sin post under tiden ordnade de en care of-adress hos Anders son.

Ett år till sjöss blev flera och de första åren åkte de hem till Sverige på besök lite då och då. Julen 2019 var tanken även att hämta de nya EU-kort som de beställt under hösten, men de dök aldrig upp i postlådan. Det visade sig att Försäkringskassan bara skickade korten till folkbokföringsadressen. Sagt och gjort, Ewa och Anders folkbokförde sig istället hos sonen och trodde att allt nu var ordnat.

När coronan kom våren 2020 blev de fast i italienska Ostia, söder om Rom. Problemen började i maj när en handläggare från Skatteverket ringde och undrade över deras boendesituation. När det kom fram att paret längeseglade och inte hade en ”huvudsaklig dygnsvila” i Sverige blev beskedet att de skulle räknas som utflyttade. Samtidigt försäkrades de om att allt skulle rulla på som vanligt.

Tre veckor senare uteblev pensionen utan förvarning, men det gick att lösa efter ett par samtal och ett ”levnadsintyg”. Sedan stoppades plötsligt Anders bankkonto på internetbanken Nordnet. De ville inte längre ha honom som kund eftersom hemland var okänt. Nästa bakslag blev att Försäkringskassan inte längre tyckte att de hade rätt till EU-kortet som ger rätt till nödvändig sjukvård. Efter många om och men fick de till slut behålla det om de skickade in ett skattehemvistintyg.

Det har även uppstått problem med att förnya körkortet och om något år går deras pass ut. Ewa och Anders undrar nu om de måste avbryta resan och vad som händer om de fortsätter segla. Genom att berätta sin historia vill de uppmärksamma andra som drömmer om att långsegla om vikten av att verkligen ta reda på vad som gäller innan de ger sig iväg. För det är inte bara att kasta loss för att leva sin dröm vilket Ewa och Anders har fått lära sig den hårda vägen.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 4-21.

6 kommentarer »

 • Jan Myrin skriver:

  Vi behöver en fristående organisation som kan arbeta mot myndighetsmissbruk, som det här verkar var.

 • Tomas skriver:

  Njut av din pension efter allt pappers arbete ett par gånger per år.

  Undrar hur pass det är med pensionärer eller halv rika/sparaamma yngre som tar 1-3 år semester på lyx kryssningar/liknande.
  Är man utflyttad då o mister pension/bank.

  Tur att deras son ställde upp o kunde intyga/stå på hans adress annars hade de nog varit flera gånger värre.

 • Timcast skriver:

  Klart man inte får göra som man vill, snälla farbror staten har höga krav.

 • Hans Kjellberg skriver:

  Det var verkligen tufft och måste vara en kalldusch. Hoppas ni får ordnng på sakerna.

 • Magnus Nabbing skriver:

  Kan inte SXK navigera lite mer bland myndigheter och institutioner kring detta, för att få till en sundare och mänskligare attityd från dom?

 • Henrik Stadler skriver:

  Det finns ingen Folkbokföringsmyndighet. Det är Skatteverket som har hand om folkbokföringen.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar