Kryssarklubbsmedlemmarna familjen Frykman tycker att en dagstur i skärgården kan vara minst lika härligt som ett söderhavsäventyr. Så länge det finns gott om pannkakor ombord är det inte sträckan som avgör. För att ge perspektiv på ..." /> ”Vi seglar hellre kort än inte alls” | På Kryss ”Vi seglar hellre kort än inte alls” | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

”Vi seglar hellre kort än inte alls”

8 november, 2022 – 11.57 2 kommentarer
kort

Kryssarklubbsmedlemmarna familjen Frykman tycker att en dagstur i skärgården kan vara minst lika härligt som ett söderhavsäventyr. Så länge det finns gott om pannkakor ombord är det inte sträckan som avgör.

För att ge perspektiv på segling med barn och inspirera andra familjer startade trebarnsföräldrarna Mandus och Lisa Frykman Kortseglarbloggen, ”en seglarblogg om annat än världsomseglingar”. Där ger de tips och råd på hur även korta seglingar kan bli ett stort nöje.

– Bara att komma ut i frisk luft på öppet vatten några timmar om dagen är en upplevelse i sig för en småbarnsfamilj, säger Lisa.

De började segla för sex år sedan, när äldste sonen Ossian var 1,5 år. Paret ville lära sig något nytt i vuxen ålder och ha en hobby som var kompatibel med familjelivet. I takt med att barnen har blivit fler har de också testat sig fram seglingsmässigt. Inte bara med att segla kortare etapper utan också med att anpassa seglingen och platserna de väljer.

– Förra sommaren ansträngde vi oss för att lägga till vid öar med badstränder som var lättillgängliga för barnen. Det blev verkligen ett lyft! Det är bara att acceptera att seglingen, som vi vuxna tycker är så härlig, inte har gått hem hos våra barn. Än. Det är mer livet i en vik eller vid bryggan som är det fina för dem.

Färdigstekta pannkakor till lunch är ett knep för att ha en liten aktivitet som förnöjer under gång. Ossian, 7 år, brukar få vara fikachef och dela ut ett Ballerinakex eller två till resten av familjen under färden.

– Det gör alla glada! Det är ofta de små sakerna som gör hela skillnaden, säger Lisa. När vi seglade till Västervik besökte vi även Kolmården och Astrid Lindgrens värld. Då visste barnen att det fanns något att se framemot när vi kom i land. Det är inte antalet sjömil vi seglar som är det viktigaste utan att båtlivet blir en helhet som barnen lär sig uppskatta mer och mer.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 5–22.

Foto: Privat

2 kommentarer »

  • Peter Eklund skriver:

    Verkligen en härlig inställning och ett förnuftigt förhållande till sjölivet. Sail on!

  • Carl-Gustav Mählck skriver:

    Väldigt trevlig ”approach” att lägga grunden för ett aktivt seglarintresse/-liv redan i barnsben!

    Förnuftiga föräldrar, som blickar framåt!