En modern klassiker. Nu kommer femte upplagan av Principles of Yacht Design. Boken är skriven av Lars Larsson, professor i hydrodynamik, och båtkonstruktören Rolf Eliasson i samarbete med Michal Orych, strömningstekniker. Principles of Yacht Design har ..." /> ”Vi vill ge insikt i hur din båt fungerar” | På Kryss ”Vi vill ge insikt i hur din båt fungerar” | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

”Vi vill ge insikt i hur din båt fungerar”

22 maj, 2023 – 11.41 Ingen kommentar
Foto: Michal Orych

En modern klassiker. Nu kommer femte upplagan av Principles of Yacht Design. Boken är skriven av Lars Larsson, professor i hydrodynamik, och båtkonstruktören Rolf Eliasson i samarbete med Michal Orych, strömningstekniker.

Principles of Yacht Design har blivit ett standardverk för yachtdesigners och handlar om alla aspekter av modern yachtdesign. Att det nu blivit en femte upplaga visar på betydelsen av denna engelska bok skriven av svenska författare. Det är också en av referensböckerna för studenter vid välkända Solent University i Southampton.

I boken får läsarna följa med författarna när de designar en 40 fots yacht från grunden, YD-41, och lära sig hur man startar en designprocess och optimerar hela konceptet. Boken har separerat text och formler vilket gör att det går att få en allmän förståelse för problemen även om du inte vill konstruera själv.

Sedan första upplagan 1994 har boken uppdaterats vart sjunde år för att fortsätta vara fysikaliskt korrekt och baserad på de senaste forskningsrönen inom de ingående disciplinerna. Det gör att den även används av specialister.

Lars Larsson har alltid varit intresserad av seglingsforskning. Rolf Eliasson har vunnit flera internationella konstruktionspristävlingar och var internationellt engagerad i regelverk för båtar. Tillsammans bidrar de med vetenskaplig tyngd inom alla strömningsrelaterade aspekter och en gedigen erfarenhet av båtkonstruktion.

För att säkra bokens överlevnad har en tredje författare, Michal Orych, en kvalificerad strömningstekniker som just nu doktorerar i hydrodynamik, medverkat sedan fjärde upplagan. I den senaste upplagan finns flera nya kapitel med, bland annat om foiling och dimensionering.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 2–23

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar