Båtfix, bad, grill och sjövett. I Västkustkretsens ungdomsprojekt VUP ligger fokus på att njuta och sprida glädjen över att vara ute på havet. Under säsong träffas de unga seglingsentusiasterna en gång i veckan i Tånguddens småbåtshamn ..." /> ”Vi vill sprida seglingsglädje!” | På Kryss ”Vi vill sprida seglingsglädje!” | På Kryss
Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

”Vi vill sprida seglingsglädje!”

8 mars, 2021 – 14.09 Kommentarer inaktiverade för ”Vi vill sprida seglingsglädje!”
”Vi vill sprida seglingsglädje!”

Båtfix, bad, grill och sjövett. I Västkustkretsens ungdomsprojekt VUP ligger fokus på att njuta och sprida glädjen över att vara ute på havet.

Under säsong träffas de unga seglingsentusiasterna en gång i veckan i Tånguddens småbåtshamn i Västra Frölunda. Här ligger deras egen IF-båt Murphy, döpt efter Murphys lag – om något kan gå snett kommer det att gå snett. Allt efter en oväntad mastincident och ett avryckt startsnöre till motorn.

– Vi hade lite otur med båten ett tag och tyckte att namnet var en kul grej, säger Frida Jonasson, 22 år.

Tillsammans med sin mamma Cathrin drog hon igång VUP för tre år sedan. Allt för att locka fler ungdomar mellan 16–24 år att upptäcka båtlivet.

– Jag har seglat sedan jag var liten och tyckte att det vore extremt kul att kunna ge tillbaks lite av det jag har lärt mig.

Kryssarklubben ställde upp med bidrag till en båt för att dra igång verksamheten. Redan efter en månad hade tolv personer anmält sig. Som tur var lånade en snäll man som hade läst om projektet ut sin egen IF-båt ett tag.

I VUP gör man allt från att slipa bottenfärg och lära sig om brandsäkerhet till att segla dagsturer och så småningom också få chans att ta förarbevis genom Kryssarklubben. Kursen är dessutom gratis för den som betalat in medlemsavgift till SXK.

Förhoppningen är att ännu fler ungdomar ska gå med i VUP till våren. Intresserade kan gå in på Facebooksidan Västkust Ungdomsprojekt eller kontakta Kryssarklubben.